Glosa Pavla Maurera28. září  2017 v 12:10  

Glosa Pavla Maurera: Je libo svatováclavskou václavku nebo salát v národních barvách?

Svatý Václav (fragment kresby) - Foto: Honza Bažant

Svatý Václav (fragment kresby)Foto: Honza Bažant

V tento sváteční den si od rána představuji, jaké to asi je s kvalitou jídla a pití a celkového občerstvení pro všechny lidi, kteří se dnes rozhodli osobně uctít svatého Václava na tradiční Národní svatováclavské pouti do Staré Boleslavi. Nemají náhodou hlad a žízeň? Spoléhají na to, že restauratéři i provozovatelé stánků s rychlým občerstvením se připravili na velký nápor vyhladovělých cestovatelů? A nebo si pro jistotu přichystali vlastní svačinu a termosku s čajem?

A to nejen proto, aby ušetřili za často nehorázné sumy těžící s podobných akcí, průvodů, majálesů a festivalů. Ale třeba si mnoho poutníků udělalo vlastní svačinku podle svého gusta. Chtějí mít kvalitu pod osobní kontrolou a nebo naopak tuší, že budou fronty, pivo teplé, párky vlažné a ceny přemrštěné! 

Jelikož je dnes svátek - Den české státnosti, líbilo by se mi, kdyby někteří provozovatelé gastronomických zařízení byli kreativní. Líbilo by se mi, že salátek bude v barvách národní trikolóry (třeba červená mrkev, modrá švestka a bílý sýr nebo bílý vnitřek ředkvičky), vždyť je to tak jednoduché. A nebo, že budou podávat smaženici z václavek, nebo václavkové karbanátky s trochou kapusty. Vždyť tyto dny jsou ty pravé pro smaženici z oblíbené houby václavky. To, že je s chutí sníme přece není žádná potupa pro Václavy? Když například křesťané přijímají boží krev a boží tělo, vyjadřují jednoznačný vztah a úctu ke svým ikonám. 

Já se však chci držet pouze gastronomie, která může být velmi symbolická a velmi kreativní. A tak se znovu vracím k poutníkům, teď hlavně k těm, co si zapomněli svačinu doma. Mohu jen přát, aby narazili na stánky s jednoduchým a kvalitním občerstvením. Myslím, že na tyto poutě nepatří krámky s hadříky, sukněmi ani zaručeně pravé kecky adidas, ani rolexy z kočičího zlata a vůbec nic, co nesouvisí s péčí o poutníky.  

Nevím, jaké jsou dnes na cestě pojízdné stánky, ale v Boleslavi a Brandýse znám také pár docela slušných restaurací. Podle všech hodnocení jsou veřejností oblíbené. Třeba se dnes pochlapí a nabídnou znaveným poutníkům nějaké zvýhodněné meníčko, specialitu připravenou pro tento sváteční den a nebo vymyslí něco jiného, co návštěvníky okouzlí, budou si to pamatovat, vyprávět a příští rok se zase vrátí zpátky už jako stálí - a hlavně spokojení zákazníci. 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace