Glosa Pavla Maurera: Kdo chce utopit rybí restauraci na Kampě? Možná vodníci ze slavné komedie

14. květen 2017
Glosa Pavla Maurera

Slavnou českou komedii Jak utopit doktora Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách? televize od roku 1975 opakovala nejméně padesátkrát. Herecké hvězdy v ní zpodobnily nezapomenutelný příběh, v jehož středu je starý vlhký dům na břehu Vltavy, v němž žije posledních sedm vodníků. A o ten dům mi právě jde, protože jsem šel nedávno kolem něj. A padl na mě velký smutek.

Ten filmový dům totiž skutečně existuje na ostrově Kampa a mně mrzí, že již poněkolikáté zavřeli jeho bývalou romantickou Rybí restauraci, což mi vůbec nejde do hlavy. Je to krásné a lukrativní místo, smažili a pekli tam sumce, štiky, ale i grundle či mlíčí. Mohli jste sedět na břehu řeky dívat se na Národní divadlo, Střelecký ostrov nebo na Sovovy mlýny a užívat si klidu. Jenže tady se z nějakého prapodivného důvodu gastronomii nikdy dlouho nedaří.

Jako by dům zakleli ti filmoví vodníci. Jen pro jistotu připomenu, že hlavním důvodem, proč chtěli vodníci v té slavné komedii utopit dr. Mráčka, byl právě tento dům. Rodině hlavního vodníka Wassermanna a jeho sloužícím vodníkům totiž úřady přidělili nový byt I. kategorie s ústředním topením a v dobré vůli se rozhodli jejich dosavadní dům u vody zbourat. No a to se vodníkům nelíbilo, bránili své vlhké teritorium u vody, které jim vyhovovalo víc než suchý panelák. Dr. Mráček je pro vodníky symbolem jejich zániku, a tak jdou po něm.

Rybí restaurace na Kampě

A jak to souvisí s tím, že je restaurace v tomto skutečném domě zase zavřená? To nevím, každopádně, když jsem šel nedávno kolem, bylo na zatlučených dveřích natištěno: Z technických důvodů zavřeno. Děkujeme za pochopení. A pod tímto oficiálním stanoviskem jakýsi vtipálek připsal tužkou: Demolice! Vykřičník. Podepsán Dr. Mráček.

Tak snad to nebude tak zlé a Rybářský klub i tato romantická restaurace se zase nějak vzpamatují a navzdory slavné filmové komedii o nekompromisním bytovém referentu Dr. Mráčkovi a neslavném konci vodníků v naší zemi, nakonec skvěle lokalizovaný podnik zase někdo oživí jako vynikající rybí pražskou restauraci na Kampě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio