Glosa Pavla Maurera: Na řeckých ostrovech zaskočte na večeři do místní hospůdky

Co jiného si představit pod pojmem Řecko než Santorini? - Foto: Fotobanka Pixabay

Co jiného si představit pod pojmem Řecko než Santorini?Foto: Fotobanka Pixabay

Kdo jste někdy plul po řeckých mořích, dobře víte, že když přirazíte u některého ze stovek ostrovů a chcete zaplatit za kotvení lodi, navrhnou vám, že to nic nestojí, ale musíte zaskočit do místní hospůdky na večeři. No a pak začíná ta neskutečná smršť předkrmů, zákrmů, vína, sladkostí a vynikajících domácích ingrediencí.

Řekové, v těch ne příliš turismem postižených oblastech, vám málokdy píší účtenku s útratou, a také nikdy nesklízejí ze stolu a jen pořád přinášejí nové a nové talířky s typickými předkrmy mezédes neboli meze. 

Olivy, tzatziky, smažené chobotničky, suvlaki, vinné závitky, ančovičky, gigantické fazolky či lilkové pyré. Na konci vašeho časově neomezeného stolování přijde majitel, každému hostu na rozloučenou věnuje panáka bylinkového digestivního likéru a prostě jen spočítá všechny špinavé talíře, co jsou na stole. Z toho vznikne konečný účet. 

Čtěte také: Britové vaří nejlépe na světě, ale radši ochutnejte speciality z bývalých kolonií, doporučuje Pavel Maurer

Nikdy se mi v této zemi nestalo, že by byla platba přehnaná nebo, že by se Řekové snažili turistu napálit, jako je tomu v mnoha jiných krajinách, bohužel, častým zvykem. Kolébka antiky na tom sice v poslední době není ekonomicky moc dobře, ale jejich srdce zůstalo stále široké a povaha velkorysá. 

Atmosféra řeckých restaurací si bez nadsázky pořád drží styl nezapomenutelného filmu: Řek Zorba! Jsou šťastní, rádi jedí, pijí, tancují a žijí život. Rozhodně však neradi pospíchají. To je třeba respektovat! 

Řecký sýr feta - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Řecký sýr fetaFoto: Fotobanka Stock.xchng

Já z místních jídel miluji ovčí sýr fetu nalámanou na řeckém salátu s polosladkou cibulí a k tomu retsínu, což je víno vonící po píniových hájích. Mimochodem smažená feta zvaná saganaki, je podle mého názoru pra-pra babička českého smažáku, jehož kvalita je ovšem v našich poměrech značně vrtkavá! 

Jejich jehněčí kleftiko je také třeba ochutnat. A kdo má rád domácí dezerty, při troše štěstí dostane v rodinných hospůdkách lokální, velmi tučný jogurt, posypaný ořechy a politý domácím medem. Kalorická bomba! Dietnější zákusek nenajdete! 

Nepamatuji se, že bych někdy viděl nějakého Řeka nebo Kréťana, který by byl unaven z nás turistů. Věřím, že jim občas taky lezeme na nervy, ale díky jejich povaze, velkorysosti a skvělé mediterranské kuchyni, kterou si opravdu dokáží užít. Oni se prostě neumí nikdy zbytečně zlobit. 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace