Glosa Pavla Maurera: Nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad

28. květen 2017
Glosa Pavla Maurera

V minulém století, na Ukrajině, v zimě, v lese se rozhodli dva malí bratři zabít svou nejoblíbenější kočku. Oni i celá rodina totiž umírali hladem a nic jiného doma už neměli. Nakonec se však z lovce stala kořist. Během lovu na kočku byl jeden z chlapců sám uloven sousedem, který měl nejspíš ještě větší hlad, a tak se nakonec v té strašlivé situaci dopustil kanibalismu. „Zatímco vy dva s bratrem jste lovili kočku, někdo lovil vás”, pravila beznadějně jejich matka tušíc, že nejspíš ona a zbylý syn v příštích dnech bez jídla už stejně déle nevydrží.

Hlad je strašlivá věc, nám Evropanům - díky Bohu - dnes ovšem dost vzdálená. Žijeme v nadbytku, plýtváme, vyhazujeme, mrháme penězi na nákupy zbytečných potravin, přičemž téměř půlka naší planety má stále hlad.

Kamarádka mi vyprávěla o svém tátovi, který přežil koncentrák. Když se vrátil po válce domů, vážil ve svých třiceti letech neuvěřitelných šestatřicet kilo a stále žil. Uměl skvěle česky i německy, přežil nejstrašnější pochody smrti a nikdy pak už o svých zážitcích nemluvil. Bůh mu nakonec věnoval více než devadesát let života. Skoro si myslím, že když někdo tohle všechno trápení přežil a jeho tělo dokázalo vydržet ztrátu téměř dvou třetin celkové váhy, pak už musí vydržet úplně všechno.

Jedna věc však byla v jejich rodině navždy jasná - nebude se plýtvat jídlem. Nikdy se nic nevyhodí, pokud to nebude úplně nepoužitelné a zkažené. Často na toho muže myslím, když míjím přeplněné popelnice, nesmyslně přecpané regály supermarketů a také, když u nás doma necháme omylem ztvrdnout chleba a nebo, když v lednici přehlédneme nějaký kus sýra a už se nedá sníst.

Nechci mentorovat, spíš myslím na to, aby nás nepostihla žádná pohroma, válka, živelná katastrofa, epidemie a nedostatek. Když rozzlobení zemědělci vylévají mléko do pole, aby udrželi ceny a nebo stávkují a naházejí do moře celou úrodu rajčat - to není zdravá společnost. To je pro mne narušení rovnováhy, kterou by měli udržovat ti, kdo jsou u moci a které si volíme.

Francois Villon napsal: „Nuzota z lidí lotry činí a vlky z lesů žene hlad!” …Tohle všechno bychom - alespoň v Evropě - měli mít hravě pod kontrolou. A pokud ne, je tady určitě něco v nepořádku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio