Halušky, sacher nebo tiramisu – gastronomická procházka Evropou pod vedením Pavla Maurera

7. srpen 2016
Glosa Pavla Maurera

Prázdniny jsou v plném proudu, a tak jsem si otevřel šestisetstránkovou knihu jménem Culinaria, která váží asi 3 kilogramy a je to, podle mě, nejobsáhlejší pojednání o specialitách evropské kuchyně. Každá země tu má svoji kapitolu, kde můžete najít obrázky a recepty nejtypičtějších pokrmů jednotlivých lokalit.

Kniha je velmi objemná, protože i Evropa je dost velká a členitá. Můžete si však okamžitě udělat základní představu, pokud do některé země pojedete třeba na dovolenou, co byste měli ochutnat jako nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní specialitu.

Kdo vymyslel palačinky?

U nás doporučuje tento mezinárodní průvodce knedlík, kapra, pivo a pražskou šunku. Na Slovensku ovčí sýr, halušky, strapačky se zelím a domácí pálenku. To pro nás není neznámé.

Pokud však míříte třeba do Maďarska k Balatonu, tak je vaší povinností ochutnat vyhlášená husí játra, kuřecí guláš neboli pörkölt, paprikáš, tokajské víno a samozřejmě tzv. maďarskou bouillabaissu – rybí polévku Halászlé.

Pražská šunka by měla mít růžovou barvu s tmavšími a světlejšími tóny

Když ještě zůstaneme v zemích bývalé Habsburské monarchie, začíná zde tuhý boj o to, kterému národu patří prvenství v objevu originální receptury v oblasti palačinek? Maďaři mají palacsinty, Rakušané palatschinken, my máme ty svoje české palačinky a Francouzi pro změnu crȇpes nebo galettes.

Jenže historie to vidí úplně jinak. Byli to prý Římané, kdo zavedl jídlo latinsky se nazývající placenta – placky, které si připravovali vojáci v legiích během okupování celé Evropy.

Itálie – gastronomická velmoc

Pokud trávíte čas v Rakousku, určitě musíte ochutnat jejich sacher dort, kávu, jedno z nejtypičtějších jídel – vařené hovězí zvané tafelspitz se zeleninou a jablečným křenem nebo proslulý tenoučký vídeňský řízek z telecího masa, který vám překryje celý talíř.

Špagety (ilustrační foto)

Kulinární procházka Evropy samozřejmě nemůže minout světovou gastronomickou velmoc – Itálii. Její kuchyně ovlivnila celou naší planetu. Je jen málo míst, kde byste nenarazili na pizzerii nebo si nemohli dát špagety. Jenže Itálie nabízí mnohem víc. Její ohromná gastronomická základna je členitá a je ovlivněna mnoha regionálními kuchyněmi.

Každopádně skoro každý zná výrazy jako tiramisu, pršut, parmazán, pecorino, mozzarella, balsamikový ocet, brusketa, caprese, focaccia. Pokud jste tohle ještě neochutnali, je to tragická chyba a určitě vám to stojí za zkoušku! Příště dám pár tipů na další evropské regionální specialitky.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio