I pití vody má svá pravidla. Mírně upravená kohoutková to vyhrála na celé čáře

24. duben 2016
Glosa Pavla Maurera

Znáte pohádku, ve které svou úlohu hraje živá a mrtvá voda? Žijeme v době kyselých dešťů, a tak potřebujeme tělu dodávat hodně vody živé, popisuje milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer.

Pevně věřím, že mezi vámi není nikdo, kdo by si nepamatoval z dětství pohádku, kde hraje významnou roli živá a mrtvá voda. Pro ty z vás, kteří mají horší paměť, dovolte, abych připomněl, jak to s těmi kouzelnými vodami bylo. Když v pohádce někomu usekli hlavu, přiběhla dívka-záchranářka, pokropila tělo mrtvou vodou, hlava se opět spojila s krkem. Pak polila nebožtíka živou vodou a on obživl. Vzápětí se políbili a byla svatba. Konec pohádky.

Určitě jste si všimli, že i v našem normálním, nepohádkovém světě je živá voda k mání. Nabízejí ji různé více či méně důvěryhodné subjekty. Můžete si koupit revitalizační karafy, můžete vodu dynamizovat či ionizovat. Také si můžete z kohoutku natočit vodu do konvice, kde máte malé polodrahokamy z rakouských Alp nebo superaktivní uhlíkovou horninu z ruské Karélie. Voda pak většinou nepáchne fluorem a chlorem a chutná výborně. Sám jsme to několikrát zkoušel a i při slepém testu s 10 druhy nejrůznějších vod to tahle mírně upravená kohoutková vyhrála na celé čáře.

Čtěte také

Máme tu tedy dvě vody. Ta více zásaditá, alkalická se lidově nazývá živá. A ta kyselá je voda mrtvá. Živá voda zpomaluje stárnutí, odstraňuje únavu a je přirozeným antioxidantem. Zato kyselá voda skvěle desinfikuje pokožku, je vhodná na domácí práce, praní nebo odličování. Působí desinfekčně. Proto ji Zlatovláska použila nejdříve, aby očistila ránu, než definitivně oživila svého prince vodou živou.

My všichni, kteří žijeme v době kyselé a kyselých dešťů, pochopitelně potřebujeme pít hodně vody živé, abychom v našem těle harmonizovali pH a nebyli překyselení. Kyselost nám totiž způsobuje mnoho zdravotních potíží. Živá voda musí být dokonale vyčištěná od škodlivin, těžkých kovů, virů, bakterií a hormonů, ale musí být ještě navíc ionizovaná, zásaditá a tím pádem i bohatá na kyslík.

voda s citronem

Pití ionizované vody tedy může pomoci vylepšit trávení, krev, tlak, fungování celého těla a našich buněk. Ale vše má svá pravidla. I pití vody. Ani ten pohádkový nešťastník s useknutou hlavu by neobživl, kdyby jej Zlatovláska zbrkle polila nejdříve živou a pak až mrtvou vodou. Má to být naopak a hlavně zvolna.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio