I v New Yorku si můžete dát koprovku, říká Pavel Maurer

20. červenec 2013
Glosa Pavla Maurera

Česká hospoda a ve Spojených státech? Některá naše jídla jsou prý pro newyorské žaludky příliš těžká, ale život je jedna velká degustace, míní Pavel Maurer. Napadá vás, kterého slavného režiséra můžete ve zmíněném podniku také potkat?

Česká hospoda v New Yorku je otevřená už dva roky. Přes obrovskou konkurenci tohoto města stále žije a daří se jí čím dál lépe.

Podnik se nachází v budově Českého centra v Upper East Side na Manhattanu. To je část města, kde žijí spíše bohatší a konzervativnější lidé, je tam čisto a relativně bezpečno. I když v New Yorku člověk nikdy neví.

Čtěte také

V hospodě vaří středoevropskou kuchyni, ale i variace na svíčkovou, řízek nebo kachnu. Některá naše jídla jsou prý pro newyorské žaludky příliš těžká nebo nezvyklá, ale náš život je přece jedna velká degustace.

Například 23. června jste si mohli dát excelentní koprovku s hovězím masem a se ztraceným vejcem. Mnohý Američan na koprovku nedůvěřivě zírá, ale na druhé straně, když vidí, jak si u vedlejšího stolu užívá Miloš Forman, jeden z nejslavnějších režisérů na světě, tak ochutná.

Když mluvím o panu Formanovi, který bezesporu patří k Čechům, kteří udělali velkou světovou kariéru, tak právě on je tu častým hostem a chodí sem dokonce hrát s kamarády mariáš. Prozradím vám, že to byl právě on, kdo vymyslel unikátní jméno pro tento český podnik v New Yorku. Jmenuje se Hospoda.

Ti, kteří vytvářeli koncept, interiér a menu restaurace, se pochopitelně trápili i s názvem. Sám si pamatuji na dlouhý seznam jmen zdůrazňujících, že je česká, bohémská a je v ní legrace. A všechno hlavně v angličtině.

Čtěte také

Pak se restauratéři potkali s mužem, jehož filmy jako Přelet nad kukaččím hnízdem, Hair a Amadeus jsou ověnčeny mnoha Oscary. „Říkejte tomu Hospoda,“ navrhl jim. A oni na to: „Jasně, pane Formane. Bude to hospoda, ale jak se má jmenovat?“ nechápali. „No přece Hospoda,“ trval na svém Miloš Forman.

„Je to exotické slovo, nemá háčky, čárky, takže je jednoduché. Navíc můžete říkat hostům, že hospoda znamená v angličtině pub. A ještě můžete přihodit historku, že jsem vám to poradil já,“ vysvětlil jim.

Co myslíte? To je dobrý základ. Ochutnal jsem tu česko-americké jídlo, viděl jsem živého Miloše Formana a spoustu spokojených lidí. K pití servírují nejslavnější české pivo, které do Ameriky putuje v chlazených kontejnerech ve výborné kondici. Můžete si nechat načepovat na mlíko, šnyt, hladinku i čochtana. Český pivař určitě ví, o čem mluvím.

Čtěte také

A Američané? Prý začínají konečně přicházet na kouzlo piva s pěnou. Držme proto Hospodě palce. Vždyť dělá čest naší nenápadné české gastronomii.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio