Jak se na dovolené vyhnout zažívacím potížím? Radí Pavel Maurer

9. červenec 2016
Glosa Pavla Maurera

Na to, abyste si zkazili dovolenou u moře, někdy stačí opravdu málo. Obzvlášť v exotických krajinách je třeba dávat si pozor na to, co jíte a taky pijete. Ale zdaleka nejen tam. Čemu všemu je dobré se u moře vyvarovat, abyste dovolenou nestrávili, v tom lepším případě, na toaletě hotelového pokoje, poradí ve své pravidelné glose gastronaut Pavel Maurer.

Nedávno jsem se vás ptal, zda víte, kde nikdy nejíst. Doporučoval jsem, jak se máte vyvarovat zrádných podniků, kde na vás lstivý personál nejspíš chystá nějakou kulinární léčku.

A taky jsem vyprávěl, jak máte instinktivně i racionálně odhalit strašlivé hospody a nepoživatelná jídla. Vaše reakce na několik drobných rad byly natolik pozitivní, že jsem se dnes osmělil zajít ve svých úvahách ještě více do hloubky a dát vám pár dalších příkladů, jak se vyhnout salmonele, křečím v břiše, faraonově pomstě či nečekanému házení šavlemi na všechny strany.

V nastávající prázdninové době bude mnoho z vás ve velkém pokušení ochutnávat různé cizokrajné speciality a neobvyklé pokrmy. Asi použijete i trochu více alkoholu, zmrzliny, prostě si budete chtít po všech stránkách užívat. Já nemám zaručený recept na identifikaci podezřelých podniků, ale rád se s vámi podělím o to, co jsem se naučil tak říkajíc na vlastní pusu.

Čtěte také

Tak za 1.: V teplých krajích si dejte pozor na majonézy a na vajíčka, pokud možno si nevyhazujte do nápojů žádný led – přílišné ochlazení našemu žaludku stejně nedělá dobře a led bývá v některých zemích vyráběn z bůhvíjaké vody.

Za 2.: Ingredience zeleninových i ovocných salátů v přímořských krajinách často umývají v nepitné vodě, anebo jen velmi málo. Mezi zelenými lístky čerstvé zeleniny tak můžete potkat nějakého slimáčka, broučka, trochu hlíny, a to nám občas nedělá dobře.

Za 3.: Maso bych doporučoval raději vařené, dušené nebo více propečené. Krvavé steaky nebo syrové tataráky si dejte jenom tam, kde to máte stoprocentně ověřené, jinak je to boj o život.

grilování, steak, maso, vaření

Za 4.: Grilovaná ryba nebo oblíbené carpaccio ze syrových krevet či mušlí, to jsou úžasné delikatesy. Ovšem v restauraci, kde vám nabízí kompletní denní meníčko za 4 dolary, velmi pochybuji o původu těchto plodů moře.

Ještě pár rad bych měl, ale vzhledem k času nakonec doporučuji řídit se hlavně vlastním nosem. Vnímejte už na chodníku přitažlivé vůně nebo odpudivé pachy. A když už se do něčeho nakonec zakousnete, a ono vám to nechutná, raději oželte peníze a jděte pryč. Naše pusa totiž většinou nikdy nelže.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio