Jaká je nejlepší obrana proti škůdcům? Prostě je sníme

11. únor 2017
Glosa Pavla Maurera

Předhoďme nejnebezpečnější predátory na talíř tomu největšímu dravci na světě. Nám lidem. Tímto tématem, jak a proč jíst takzvané invazní druhy, se už léta zabývá jeden americký šéfkuchař asijského původu.

Jeho slavná restaurace má na svém jídelním lístku především pokrmy využívající takových zvířat nebo rostlin, které jsou všem ostatním na obtíž. Jedná se o invazní druhy, často uměle zasazené do jiného prostředí, kde se nebývale rozmnožily a páchají škodu a paseku.

V jeho prestižní restauraci si můžete pochutnat třeba na kamenné polévce, uvařené z horniny, která je pokryta jedlými ústřicemi, chaluhami a řasami. Nabízí i další polévku, tentokrát z pobřežního kraba zavlečeného do USA v 19. století z Evropy.

Je nesmírně žravý a patří k nejničivějším predátorům na světě. Devastuje vše kolem sebe a navíc se rychle množí. Šéfkuchař Lai jej udí na jabloňovém dřevě, smíchá s chilli a pak přemění v prášek, který je základem pikantní omáčky. Kraba také paří v horkém pivu a ostrém etiopském koření.

Osvícený kuchař mimo jiné s chutí zpracovává přemnožená divoká prasata. Na rozdíl od konvenčního vepře jsou bez antibiotik. Přiravuje též netradiční limonádu z rostliny jménem křídlatka japonská. Také kombinuje australského invazního králíka s plátky mořské medůzy a burákovým máslem.

Logo

Zdá se vám to šílené, nechutné a neuvěřitelné? Tento kuchař inovátor je ověnčen mnoha americkými cenami za přínos světové gastronomii a jeho restaurant byl vyhlášen jako první na světě, který přispívá k udržitelnému rozvoji naší planety. Samozřejmě, kuřecí řízek nám připadá bližší.

Kdo ví, jak to s námi na konci příští dekády dopadne. Vypěstovat jeden steak začíná být pro naši kulturu čím dál tím větším a nákladnějším problémem. Přitom všude kolem nás je spousta ekologických škůdců, kteří mohou zajímavě osvěžit náš jídelní lístek.

autoři: Pavel Maurer , jaw
Spustit audio