Jaké jídlo si dát na cestách? Turistické menu bývá nabídkou domácích jídel za rozumnou cenu

10. červenec 2016
Glosa Pavla Maurera

Také jste někdy váhali v restauraci nad nabídkou turistického menu? Podle Pavla Maurera se ale bát nemusíte. Ošizená jídla se v něm zpravidla neobjevují.

Až budete na cestách mimo svůj domov a nabídnou vám v restauraci takzvané turistické menu, vůbec se nestyďte a jděte do toho.

A pokud vám někdo bude tvrdit, že jste trapní, že je to past a že tahle jídla jsou šizené blafy určené pouze těm nejhloupějším turistům a žádný správný gurmet by to neochutnal, nevěřte. To vám řeknou jenom snobové a hlupáci, kteří neví, o čem mluví.

Turistické menu bývá v mnoha zemích naopak přitažlivou ochutnávkou domácích jídel z čerstvých surovin za rozumnou cenu. Mají jej v oblibě i lokální patrioti, protože je laciné, jsou v něm často zahrnuty nápoje a restauratér si povětšinou nedovolí podvádět.

Odradil by vás totiž od příští návštěvy jeho podniku třeba na dražší večeři. Samozřejmě existují hostince, které vás chtějí ošulit i na turistickém meníčku. Proto doporučuji se nenápadně projít po restauraci, poprosit třeba, zda můžete na WC a přitom lehce okouknout, co mají sedící na talíři – jak velké jsou porce a jaká je skladba jídla.

Čtěte také

Když je turistické menu příliš rozsáhlé, budí u mne trochu podezření! Ale pokud vám nabídnout 3 až 5 možností předkrmů hlavních jídel a dezertů, je to v zemích kolem Středozemního nebo Černého moře určitá jistota, že dnes vaří z toho, co trh dal.

Ptejte se odvážně personálu, zda turistické menu obsahuje pivo, víno, vodu nebo kávu. Ať mate jasno! Dodatečná platba za některé nápoje nezahrnuté v menu by vás mohla nemile zaskočit.

Ptejte se také, jestli můžete vyměnit třeba vodu za pivo nebo meloun za zmrzlinu pro děti. V turistickém menu je mnoho možností, a je pravděpodobné, že když se nebudete ptát, tak vám personál občas pozapomene něco přinést. Ať už náhodou, nebo v rámci plánovaného šetření na naší hlouposti a neznalosti.

restaurace u moře

Turistické menu bývá někdy malé, úsporné, takže se v horku nepřejíte. Někdy bývá střední, někdy také dosti velké a jeden to sotva zvládne. Proto opět navrhuji zeptat se, zda si můžete objednat turistickém menu, o něž se podělíte dva.

Ne každá restaurace to vidí ráda, protože přichází o kšeft na jedné židli. Ale spousta podniků s tím nemá problem. A pro vás to není žádná potupa, přece se nebudete zbytečně přecpávat. Raději tedy požádejte o dva příbory, jedno turistické menu a nechte si exoticky chutnat.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio