Jaké víno pil Ježíš při poslední večeři? Zřejmě velmi hutné, kulaté a sladké

17. duben 2017
Glosa Pavla Maurera

Zajímá vás, jaké víno pil Ježíš Kristus a jeho apoštolové při jejich poslední společné večeři? V těchto dnech prožíváme svátky velikonoční, a to je, myslím, správná doba, popovídat si o tomto lehce gastronomickém tématu.

Můj oblíbený vinný průvodce - Vivino - si dal loni tu práci, že vyzpovídal několik světových profesorů, doktorů a biomolekulárních archeologů, aby se kulinárně alespoň trochu přiblížili době, kdy byl Ježíš ukřižován.

Poslední večeře Páně pravděpodobně proběhla v období, kdy začíná významný židovský svátek zvaný Pesach. Takže se nejspíš podávalo sederové jídlo, kde každý pokrm má svůj symbolický význam a samozřejmě se k tomu pilo i víno. Ale jaké?

Věda má velmi málo informací, ale každopádně v okolí Jeruzaléma byly a jsou i dnes pro pěstování révy vinné velmi příznivé klimatické podmínky. Sice neexistují záznamy jaké druhy vína byly v té době k mání, jestli pili spíše něco jako cabernet nebo syrah? Každopádně je pravděpodobné, že vína byla párována s typickými sederovými pokrmy, jakými jsou například pečené jehněčí kolínko, kuřecí křídlo, petržel, vejce na tvrdo a hořké byliny.

Na Středním východě prý víno existovalo nejméně čtyři tisíce let před Kristem. Dá se předpokládat, že v okolí nejposvátnějšího města na světě - Jeruzaléma, se pilo víno velmi silné, kulaté a hutné. Záznamy hovoří o vínu ze sušených černých hrozinek, sladkém a velmi tmavém. Bylo též zvykem míchat víno s různým kořením, ovocem - granátovými jablky, skořicí, mandragorou a s vonnými pryskyřicemi z různých stromů.

Jen Bůh ví, jak kvalitní víno Ježíš Kristus okusil na své poslední večeři. Každopádně mezi jeho známé zázraky patří, že dokázal proměnit vodu ve víno. Proč to tehdy udělal? A byl to nakonec ryzlink nebo merlot? To si musíme - i o Velikonocích - domyslet sami.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio