Je libo Křemílkův masakr v bedlovém háji, nebo raději Humr, koňak, smetana? aneb Důvěra v kuchaře nade vše

23. září 2017
Glosa Pavla Maurera

Na opravdu hloupé meníčko už dnes skoro nenarazíte. Ale stejně se občas vyskytnou někteří velmi kreativní nevyslyšení Shakespearové, kteří se odhodlají vás literárně pobavit ještě než dostanete cokoli na talíř.

Číňanova rozpálená prdelka (v překladu ostré kuřecí nudličky, čínská zelenina a kari), Teplické tajemství (bramboráčky s masovou směsí), Penicilínová bomba (neboli smažený hermelín), Křemílkův masakr v bedlovém háji (obyčejná roštěná se směsí hub) a samozřejmě oblíbený Katův hněv, který raději ani nebudu popisovat.

Všichni dobře víme, že ať už je to „katův hněv nebo šleh”, budou to nějaké zamíchané zbytky hodně solené, kořeněné a pálivé, abyste vůbec nepoznali jak to vlastně doopravdy chutná a co je tam za maso.

Vedle těchto průpovídek a rádoby vtipných jinotajů, je dnes hodně trendy u špičkových restaurací, že vám vlastně neprozradí jak bude jídlo vypadat a jak bude připraveno a co to vlastně je, ale šéfkuchař - minimalista vám jen stroze napíše pouze seznam surovin: „králík, mrkev, šalotka” nebo „prase, prase, prase” (což v překladu znamená tři druhy vepřového na různé způsoby na jednom talíři).

Samotné jídlo je pak třeba perfektní, ale musíte přistoupit na tuto hru a úplně se odevzdat do vůle šéfkuchaře se slepou důvěrou, že on to umí tak dobře, že vás nezklame.

Hermelín přelitý švestkovou omáčkou

Pokud tuto jednoduchou textaci přijmete, ohromně si užijete třeba vynikající humří krémovou polévku, které se skrývá pod plachým názvem: humr, koňak, smetana. Myslím, že tato varinata - řekněme strohá-surovinová - má své kouzlo, ovšem, abych riskoval v zájezdním restaurantu a objednal si „Kapří mlíčí podle paní Porybné”, nebo „Kuřátko okupované králem sýrů”, to si raději objednám jistotu - smažený telecí řízek s bramborovým salátem, takže vím zcela jistě, co můžu očekávat. Pokud ovšem nebude namísto z telecího z nějaké staré kravky.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio