Je vám špatně a nevíte proč? Možná za to můžou falšované potraviny

25. duben 2015
Glosa Pavla Maurera

Kulišárna, kterou jen tak neprohlédneme a kterou si ničíme své tělo a zažívání – tak hodnotí Pavel Maurer falšování potravin. Ve škole prý sice tento milovník dobrého jídla a pití nikdy nežaloval, ale pokud jde o jídlo, rád udělá výjimku.

Vědomé falšování potravin je jev společensky nebezpečný a nepřijatelný. Nejedná se jen o útok na naši peněženku, o nekalou hospodářskou soutěž, ale především o útok na to nejcennější co máme, totiž na naše zdraví a náš život.

Jistě máte všichni v živé paměti případy, kdy koňské maso bylo vydáváno za hovězí, kdy se do potravin používala posypová sůl určená k zimnímu ošetřování silnic a když byl pančován alkohol metanolem.

Prozradím vám, kde se nejvíce podvádí. Například při nastavování potravin levnější složkou, tedy nedeklarované křehčení masa, ředění olivového oleje jinými oleji, přidávání drcených skořápek do kakaa. Občas výrobce jako by náhodou pozapomene upozornit na to, že při výrobě masných výrobků použil také vnitřnosti. Jiný zase nedovoleně aromatizuje víno nebo přibarvuje těstoviny a knedlíky, aby se nám více líbily.

Čtěte také

Častým prohřeškem je klamavé uvádění geografického původu nebo způsobu produkce, například vydávání ryb produkovaných na farmách za divoké či vydávání dovozových vín za moravská.


Nejčastěji falšované komodity dle zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce
víno – falšováno přidáním vody a barviv, dále je zjišťováno nadlimitní množství etanolu z přidaného cukru
džem – nedodržení legislativně stanoveného obsahu ovoce
ryby – nedeklarovaný obsah přidané vody, přídavek polyfosfátů nebo kyseliny citronové

Jak na tyhle kulišárny má přijít normální smrtelník? Těžko. Většinou to sníme. Pak je nám špatně a my nevím z čeho. Snad už se v této oblasti něco děje. I naši poslanci nedávno dostali obšírnou informaci, jak s tímto zlem bojovat.

Inspektoři testují tisíce vzorků potravin za všech možných komodit, ale jejich kapacita je pochopitelně omezená. A tak je obrana i na nás. Já jsem sice nikdy ve škole ani v životě na nikoho nežaloval, ale v případě falšování potravin velice rád udělám výjimku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio