Jezte v klidu, radí Pavel Maurer. Jinak budete mít v břiše guláš a v hlavě tlačenku

19. březen 2016
Glosa Pavla Maurera

Svačíte za volantem, obědváte u počítače a večeříte u televize? Pak děláte všechno úplně špatně a pravděpodobně si tak zaděláváte na žaludeční vředy, tvrdí milovník dobrého jídla Pavel Maurer.

Co je to vlastně zdravá kancelář? Patří do ní světlo, vzduch, akustika, design a pohodlí? Nebo snad květiny? Nedávno jsem měl tu čest usednout v porotě soutěže s celkem nepříliš atraktivním názvem Zasedačka roku.

To byste nevěřili, v čem všem se dá dnes pracovat a jaké jsou to občas architektonické zhůvěřilosti a hlouposti! Kolik milionů korun dokážou některé firmy investovat do totálně bezpohlavních místností, v nichž lidé tráví většinu svého denního času. Naproti tomu se i u nás někdy objeví skutečné skvosty, místnosti tak dokonale promyšlené, že se vám v nich chce hned pracovat, schůzovat a vůbec profesně existovat.

Každý prostor by měl mít svůj svébytný charakter, jakési firemní DNA, atmosféru a celkové pojetí by mělo okamžitě signalizovat, že se nacházíme v advokátní kanceláři, reklamní agentuře nebo ve stavební firmě.

Čtěte také

Mě na tom všem pochopitelně nejvíc zajímá, jak vypadají závodní kantýny, jídelny nebo takové ty komůrky, ve kterých si ohříváte svačinu. Nabízí se proto hned otázka, zda je správné, aby se člověk stravoval v místě, kde celý den pracuje.

Šel bych jíst někam jinam. Mnozí z nás totiž většinou něco přežvykují u pracovního stolu a krmí se takzvaně „v letu“. Cpeme se rohlíkem vtěsnáni mezi šanony. Telefonujeme, řídíme auto, něco mezi tím jíme, díváme se přitom do počítače nebo na televizi, posloucháme rádio. Děláme toho v našem životě často příliš najednou.

jídlo, oběd

Jak se přitom ale nešťastně kroutí naše buňky, mračí naše chuťové pohárky a žaludek? Na to většinou vůbec nemyslíme.

Jsme přesvědčen, že nejlepší zasedačka roku je ta, kde se dobře zasedá, nejlepší pracovna zase ta, kde se hezky pracuje. A jídelna ta, kde v klidu jí. Jakmile to začneme všechno kombinovat dohromady, máme v břiše guláš a v hlavě tlačenku. A samozřejmě si zaděláváme na žaludeční vředy, nervózu a nechutenství. Všechno má svůj čas a své místo. Dobrá zasedačka i kantýna.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio