Jídelny dotáhly spoustu dobrých jídel do absurdních hnusů, tvrdí Pavel Maurer

9. březen 2014
Glosa Pavla Maurera

Chutnalo vám ve školní jídelně? Pavlu Maurerovi zjevně ne. A navíc popisuje další nešvar škol v Česku – automaty s tyčinkami a přeslazenými limonádami. Proč si myslí, že dobrá strava není jen otázkou peněz?

Mám pro vás zprávu, která asi nikoho z vás moc nepřekvapí: Strava ve školních jídelnách stojí za starou bačkoru! Všichni dobře pamatujeme ty odpornosti z našeho mládí – plíčky na smetaně, rajskou z konzervy, vařené maso s mrkví, písmenkovou polévku nejasné chuti a zápachu. Spoustu dobrých jídel závodní a školní jídelny dotáhly do tak absurdních hnusů, že některých pokrmů se nejspíš do smrti nedotkneme.

Jenže ono se toho příliš nezměnilo. Děti chodí domů a stěžují si na totální blafy, kuchařky nejraději nevaří, ale jen přihřívají dovezené polotovary, často sahají do hlubokých mrazáků a skvěle ovládají mikrovlnky. Brambory znají jen oloupané, svíčkovou zmraženou v kontejnerech a skutečnou rybu viděly spolu se školáky jen v podobě tragických rybích prstů, které opravdickou rybu nikdy nepotkaly.

Čtěte také

Aby se jídelnám trochu ulevilo, dítka školou povinná se zodpovědně cpou nejrůznějšími sladkými tyčinkami, bonbóny, pišingry, nekvalitní čokoládou a dalším svinstvem. To vše se na ně spolu s přeslazenými limonádami valí jako tsunami z bezedných otvorů značkových automatů, jež jsou strategicky rozmístěny po školních chodbách. Je to fakt tragédie.

Všeobecná arogance vůči zdravému stravování našich nejmilejších potomků už si začala vybírat své zlověstné DPH. Podle posledních statistik u nás každé třetí dítě trpí nadváhou a narůstají nemoci diabetes. Jen pro vaši představu: dítě, které váží třeba jako pytel cementu, potřebuje pro spokojený život asi 4 kostky cukru denně. Jenže utajené cukry do sebe cpe ve všem možném, aniž by to tušilo. Cokoli navíc je špatně!

Školní jídelny jsou dnes velké téma. Aby bylo jasno, nejsou jen špatné kuchařky a špatné normy. Mnoho iniciativ má už své programy a jména, třeba Skutečně zdravá škola nebo Jídelna snů. Mnoho pracovníků závodního stravování má chuť se poučit a chodí na různé kurzy. Leží jim totiž na srdci, co si vkládají do úst naše děti. A věřte, že dobrá strava není vždy jen otázka peněz, ale především zdravého rozumu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio