Jídlo zdarma v letadle? Tragická kvalita za vysokou cenu, říká Pavel Maurer

4. červen 2016
Glosa Pavla Maurera

Červen už je tu, blíží se prázdniny, doba dovolených klepe zvolna na dveře a je dosti pravděpodobné, že spousta z vás někam poletí letadlem. Většina leteckých společností dnes hodně šetří. A tak, pokud zrovna necestujete luxusní první třídou, nejspíš v rámci své „economy class“ letenky nedostanete k jídlu a pití – zdarma – vůbec nic!

Teplé jídlo, smažené kuřátko, vepřo knedlo zelo, pivečko či malou lahvinku vína a dokonce někdy i panáka na kuráž! Kde ty loňské sněhy jsou? Zdarma dostanete maximálně noviny a dýchací masku!

Nízkonákladové a charterové letecké společnosti vám nabídnou jídlo a pití většinou pouze v rámci palubního prodeje. Panák stojí stovku, kafe padesát a plechovka piva sedmdesát. Pak si také můžete dát několikrát zmraženou a dosti odpornou bagetu za nějaká 4 eura a půllitr vody za padesát korun!

Já vůbec nechci posuzovat ceny. Všichni, co jedeme do zahraničí, musíme být připraveni na fakt, že jídlo a pití stojí v mnoha zemích extrémně víc anebo také mnohem méně než u nás. Takže letadlo - to je taková malá příprava na jinou kulturu finanční i kulinární.

Čtěte také

Mě tedy netrápí letecké ceny, to je prostě horská přirážka, kterou je třeba respektovat. Mě rozčiluje ta tragická kvalita nabízeného jídla. Když už zaplatím stovku za housku namazanou jen z jedné strany, vyplněnou zvadlým salátem a olezlou šunkou, to mně vadí!

Létám docela často ekonomickou třídou a tak vám poradím, jak to řeším já. Před cestou si prostě připravuji vlastní svačinu, jako když ráno vypravuji syna do školy. Žitný chleba, kozí sýr, čerstvé ředkvičky nebo rukolu, kvalitní máslo či kapku olivového oleje a případně šunku od kosti. Když je let delší, přidám jablko nebo papriku. Výrobní cena – nanejvýš deset korun, a kdybych to chtěl prodávat s podobnou odvahou jako letecké společnosti, tak vzhledem k vysoké kvalitě surovin a zpracování – klidně 2 stovky!

Obložená bageta (ilustr. obr.)

Protože to je svačina – extra liga! Jsem si jist, že by stačilo jen trochu více snahy a kvalitní, chutnou obloženou žemli by dokázaly udělat všechny dodavatelské letištní firmy. Pak bych si ji od nich rád na palubě koupil i s leteckou přirážkou!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio