Jíst v některých restauracích je často o zdraví, varuje Pavel Maurer. Co všechno odhalila inspekce při kontrolách?

14. leden 2017
Glosa Pavla Maurera

Možná se vám už někdy stalo, že po jídle v restauraci vám nebylo zrovna nejlíp. A nemuselo jít třeba o asijské bistro. Problémy s hygienou a základními zásadami mají i třeba zámecké restaurace nebo pizzerie, které na první pohled budí dojem seriózního podniku.

Mám pro vás žhavou lednovou informaci: Státní zemědělská a potravinářská inspekce uskutečnila v minulém roce téměř 10 tisíc kontrol v provozovnách společného stravování, tedy v restauracích, pivnicích, vinárnách, barech, cukrárnách i čerpacích stanicích.

Čtěte také

Téměř při každé třetí kontrole inspektoři zjistili porušení právních předpisů a také to, že řada provozovatelů stále nedodržuje ani nejzákladnější povinnosti v oblasti hygieny a bezpečnosti potravin. Inspektoři proto vloni již v průběhu kontroly uzavřeli celkem 84 provozoven společného stravování.

Jaká vlastně jsou ta nejzávažnější pochybení, která ohrožují naše zdraví? Jedná se dlouhou řadu prohřešků, ale hlavně je to dlouhodobá rezignace na úklid v provozovnách, rizikový technický stav zařízení, absence přívodu teplé vody a nezvládnutý odvoz odpadů.

Často také dochází ke klamání spotřebitelů a falšování informací. Inspektoři například zjistili u téměř třetiny kontrol, že nám provozovatelé záměrně věší bulíky na nos. Typické je třeba zneužití názvu sýr a smetana při použití náhražek. Dále zneužití chráněného označení původu, například Parmigiano-Reggiano, Grana Padano (tedy 1 až 4 roky zrající italské sýry).

Neumytá zelenina a prošlé konzervy

Mezi další oblíbené lži a zavádějící informace patří třeba použití šunky v pokrmu, kde je nahrazena nějakým měkkým nekvalitním salámem, klamavě je deklarována stupňovitost piva, a podvádí se při užití názvu čokoláda u směsí s nižším obsahem kakaového prášku a to zejména v nápojových automatech.

V několika případech kontrola SZPI odhalila zatajenou přítomnost složky obsahující lepek ve vysokém množství s možnými závažnými zdravotními dopady pro spotřebitele s nesnášenlivostí lepku.

Vzhledem k trvající neuspokojivé situaci, kdy řada provozovatelů svým konáním ohrožuje zdraví spotřebitele a užívá klamavých praktik, budou kontroly společného stravování v nesnížené intenzitě pokračovat i letos.

číšník

Já jim tedy držím palce, protože stejně jako vy nechci jíst špatně umytou zeleninu, prošlé konzervy, výsekové maso a suchá myší hovínka. Pokud mi někdo v elektru záměrně prodá vadný vysavač, asi to nějak přežiju a půjdu jej reklamovat, ale jestli si někdo zahrává s mým zdravím, aby víc vydělal, nebo že je prostě flink a šlendrián – to nebudu nikdy tolerovat!

Žádám, aby takový provinilec držel nejméně týden hladovku a pak osobně snědl všechny ty hnusy, co se snaží nám, platícím zákazníkům, podstrčit na talíř!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio