Karel IV. miloval nejen víno. Zásluhu má i na rozšíření švestek

19. listopad 2017

Nedávno mi na stole přistál balíček s několika švestkovými produkty ze vsi poblíž Mostu. Jenže ty pochutiny už se nejmenovaly švestky, ale “Karlátka” od Švestkové dráhy.

Tak abychom si to vysvětlili. Já jsem od své moravské babičky vždy slýchával, že hovořila o kadlátkách, tedy s písmenem “D” uprostřed, zatímco tento pěstitel je nazývá karlátkami, protože je to odvozeno od našeho slovutného krále Karla IV.

Za existenci švestek u nás totiž opravdu může Karel IV., který vedle révy vinné též zavedl a zařídil, že švestky patřily mezi jeho pěstitelské priority. A proto se jim leckde v našich krajích dodnes na jeho počest říká karlátka či kadlátka.


Když už jsme u té aristokracie, švestky měl v oblibě i císař Rudolf II., známý milovník alchymie. Ten rychle pochopil, že švestka obstojí v tuhém i tekutém stavu, na sladko i na slano, teplá i studená, čerstvá i sušená.

Tahle karlátka, co ochutnávám v dnešních dnech, byla dokonce označena jako Nejlepší potravinářský výrobek Ústeckého kraje, jsou pěstována v rytmu BIO a nacházejí se v chráněné krajinné oblasti Českého středohoří. A já jsem na to hrdý a pyšný a věřím, že Rudolf s Karlem by též byli královsky potěšeni!

A tak na naše osvícené panovníky myslím, žvýkám sušená karlátka, zapíjím je panákem jejich slivovice a dumám nad receptářem, zda z jejich povidel připravím koláče, plněné knedlíky a nebo nějakou speciální sladkou omáčku?

Přiznejme si, že švestky do našich těl rozhodně patří více než kiwi nebo palmový olej. Mají vápník, hořčík, zinek, draslík, fosfor, železo, síru, bor, protirakovinové antokyany, vitaminy A, B, E a mimochodem, dvě švestičky po ránu vám zajistí docela pravidelnou návštěvu té místnosti, kam chodí i císař pán pěšky!

Sušené švestky

A ještě jedna veledůležitá informace: Když nejíme švestky - jsme trochu smutní. Mají totiž úžasný dar iniciovat v nás hormony „dobré nálady”. Teď už si jen nepamatuji, jestli je to víc švestka v povidlové buchtě nebo ta destilovaná?

autor: Pavel Maurer
Spustit audio