Káva s mlékem, nebo černá a bez cukru? Pavel Maurer se zamýšlí nad kávovým obřadem po Česku

25. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Zhruba dva kilogramy zrnkové kávy spotřebuje podle Českého statistického úřadu za rok každý Čech. V tom, jak ji mají rádi připravenou, se ale hodně liší – někdo s mlékem, někdo bez, někdo si ji přisladí a někdo ji má raději hořkou. Nad pitím kávy se zamýšlí ve své glose Pavel Maurer.

Nikdy nepiji po obědě kávu s mlékem. Slavné cappuccino, macchiato nebo prostě caffe latte, prostě kávu s trochou mléka piji jedině k snídani nebo dopoledne. Takhle mi to prostě chutná, odpoledne po obědě nebo večer už nesnesu jinou kávu, než to černou nejčernější, pokud možno bez cukru a určitě vždy bez mléka.

Káva s mlékem není barbarství. A piccolo mi nevadí, říká odborník na kávu Daniel Kolský

Daniel Kolský

Káva s mlékem - zločin proti kávě, nebo ne? Odborník na kávu a velký cestovatel po kávových plantážích Daniel Kolský, kterého si do studia pozvala Lucie Výborná, má jasno.

Někteří odborníci možná vědí, že Ital, když si u něj objednáte kávu s mlékem či dokonce pověstné cappuccino až po poledni, tak to bere jako malou svatokrádež na oltáři italské gastronomie, nebo si o vás prostě myslí, že jste absolutní ignorant. Jenže proti gustu žádný dišputát!

Můj nejlepší kamarád, který výborně vaří, a myslím, že díky svému cestování ochutnal skoro všechna jídla na světě, tak na mě vždy po obědě vrhne zdrcující, snad i trochu provinilý pohled a dá si své oblíbené napěněné „kapůčo“. Prostě mu to chutná, a na italské tradice kašle!

Já tedy respektuji rozdílné chutě nás všech a při kávovém obřadu mi nejvíc ze všeho vadí plýtvání! Téměř v každém podniku, když si objednávám kávu po obědě, poprosím: Bez mléka a bez cukru. Čisté espreso!

Ke kávě sklenka vody

V 95 případech ze 100 mi to číšník odkývá, že rozumí, a stejně mi pak přistane na stůl kávu obloženou mlékem a sáčky s cukrem. Tak já ten cukr odsunu od kafe na stranu, mléko taky a přemýšlím, zdali ten netknutý cukr půjde po mém odmítnutí znovu do oběhu?

Piccolo neexistuje a cukr do kávy nepatří

03420651.jpeg

Na co si potrpí kávoví fašisté?

Asi ano, je v sáčku. Ale co to mléko? Hm, nejspíš skončí ve výlevce. A to je mi líto. Vždyť, stačí tak málo.

Když mi číšníci vyhoví, zaplatím jim stejnou cenu za kávu, ale oni ušetří na mléce a cukru? Jenže, nefunguje to. Schválně si to sami vyzkoušejte i v lepších podnicích, co se vám stane. Ať řeknete cokoli, přistane vám na stůl automaticky zavedený komplet kafe-mléko-cukr. Z mého pohledu plýtvání a málo přemýšlení.

kavárna

Jediné, co spolu s kávou miluji, je malá sklenka vody. Může to být jen takové nevelké štamprle, ale potěší mnohem víc než zbytečné mléko s cukrem – tupě servírované, tak říkajíc, proti mé vůli!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio