Losos = mutant na talíři. Zmutujeme kvůli jídlu i my?

28. listopad 2015
Glosa Pavla Maurera

Ve Spojených státech povolili chov rychle rostoucího lososa. Jeho genetický materiál byl pozměněn, a tak spotřebuje méně krmiva. Nebudeme ale jednou zmutovaní i my?

Tak už tu máme nového „mutanta“ na talíři! Rychle rostoucí losos se stal prvním geneticky vylepšeným živočichem, kterého ve Spojených státech povolili jako potravinu. Dlouho očekávané rozhodnutí rozpoutalo spoustu zuřivých protestů některých aktivistických spolků.

Geneticky vylepšený losos se jmenuje AquAdvantage a jeho příspěvek do přirozeného vývoje naší planety spočívá v tom, že doroste do požadované velikosti nikoliv za tři roky, ale už za 18 měsíců. Tento výhodný losos navíc spotřebuje menší množství krmiva, a tak je po všech stránkách lacinější. Sláva!

Pro vaši informaci, první geneticky modifikovanou plodinou, kterou bylo asi před 10 lety v České republice povoleno komerčně pěstovat, se stala kukuřice. Do této odrůdy byl vložen gen, který je jedovatý pro určité druhy hmyzu, takže kukuřice je v odolnější, roste rychleji, plodí více a svým způsobem vlastně umí všechno mnohem lépe než to naplánoval pošetilý Bůh. Přece po něm nemůžeme chtít, aby za pouhých sedm dnů tvoření našeho světa uhlídal každý detail!

Čtěte také

Vraťme se však k rybám. Odpůrci geneticky vylepšených lososů se obávají, že ryby uprchnou z farem a pozmění fungování okolních ekosystémů. Rovněž kritizují, že maso těchto lososů nebude označeno jako geneticky modifikované.


Geneticky modifikovaný organismus znamená, že jeho genetický materiál nebo DNA byly úmyslně změněny, a to způsobem, kterého se nedosáhne přirozenou rekombinací. V současnosti jsou genetické modifikace předmětem mnoha diskuzí.

Jak to všechno pomůže nám, lidem? Krmíme se upravenými potravinami nebo jíme modifikované rostliny a za chvíli i živočichy, kteří byli nějakým způsobem upraveni či zmutováni. Nebudeme i my za 50 let mutanty? Rychle vyrosteme, budeme úžasně odolní proti nemocem, ale třeba budeme mít místo jedné ruky kopýtko nebo šavli jako slavný filmový X-Men.

Který vědec mi to vyvrátí? Při krmení pokusných myší geneticky upravenou kukuřicí se při jednom výzkumu zvýšila jejich úmrtnost. Rychleji vyrostly a rychleji také chcíply. Takhle já si budoucnost svých dětí, vnuků a pravnuků rozhodně nepředstavuji.

losos, ryba
autor: Pavel Maurer
Spustit audio