Naše památky, pivo a ženy lákají turisty. Ale co jídlo?

3. květen 2015
Glosa Pavla Maurera

Víte, čím láká Prahy turisty z celého světa? Svou architekturou, českým pivem i ženskými ňadry, jak připomíná Pavel Maurer a současně vysvětluje zkratku 3B.

Každé město na světě je něčím přitažlivé. Když jedete do Paříže, musíte se alespoň jednou projít pod Eiffelovkou. Když jste v New Yorku, tak je vaší povinností navštívit sochu Svobody a nebo vyjet rychlovýtahem na nějaký mrakodrap. Ve Florencii je zase potřeba vidět okouzlující sochu Davida.

Já bych ještě doplnil, že z hlediska opravdového poznávání jiných kultur je nezbytné také něco ochutnat. Ve Francii určitě šneky, sýry nebo kohoutka na víně, na Manhattanu typické židovské pastrami a ve Florencii samozřejmě jejich neodolatelné dršťky neboli trippa alla Fiorentina, které nabízejí pouliční stánky.

Když jedou turisté k nám, mají svoje plány a cíle. Mezi západní mládeží se dlouhodobě ujala zkratka, že do Prahy se jezdí na 3B. Každé písmeno B znamená jednu atrakci z našeho hlavního města, tedy buildings, beer a boobs.

Čtěte také

Buildings, beer a boobs. Jde o poctu, nebo ne?

Buildings znamená budovy a je tím myšleno, že v Praze uvidí turista spoustu krásné architektury. Beer překládat nebudu, jen bych rád připomněl, že zvídavý milovník piva si může užít nejen klasické značky, ale i několik pivních muzeí, kde mají na čepu a v lahvích až několik set nejrůznějších piv.

Poslední písmeno zastupuje slovo boobs, hovorový anglický hovorový výraz pro ženská ňadra. Je tím myšleno, že v Praze si turista v rámci 3B může užít kromě architektury a piva i jiné věci. Naivně si myslím a doufám, že v tomto třetím B je skryta alespoň malá pocta neodolatelnému půvabu našich českých žen.

pivo

Podle nejslavnějších internetových vyhledávačů, průvodců a výzkumů jsou tedy 3B největším turistickým tahákem a přitažlivou svatou trojicí charakteristickou pro naši Prahu. Jak jsem už řekl na začátku, každé město na světě má svoje ikony, svoje symboly a zvláštnosti. Jsem vděčný za to, že jsme do 3B propašovali díky našemu skvělému pivu alespoň trochu té lokální gastronomie.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio