Ne za všechno mohou školní jídelny. Nejhorší stravovací návyky si děti nosí z domova, míní Pavel Maurer

13. březen 2016
Glosa Pavla Maurera

Děti zdravá jídla v jídelnách vracejí. Iniciativa Skutečně zdravá škola oslovila kuchařky a vedoucí jídelen, ze škol, které se do jejího programu zapojily. Tři čtvrtiny kuchařek tvrdí, že školáci luštěniny nebo ryby odmítají jíst. Stravovacími návyky dětí se v gastroglose věnuje i Pavel Maurer.

Věříte, že děti ve školních jídelnách nechtějí jíst zdravá jídla? Podle výzkumu, který zveřejnila občanská iniciativa Skutečně zdravá škola, téměř tři čtvrtiny dotázaných kuchařek uvedly, že děti zdravější jídla odmítají jíst.

Pokud jim servírují například luštěniny nebo ryby, vrací se podle školních kuchařek až polovina nedojedených porcí. No a rodiče si pak v jídelnách stěžují, že děti chodí domů hladové. Tak to je slovo do pranice!

Asi bych se dnes vyhnul debatě o cenách školních obědů, o nevyhovující vyhlášce týkající se spotřebního koše, o zastaralých doporučeních jaké suroviny je třeba dětem cpát do těla. Ale to, že děti vyžadují pizzu, smažené předmražené hranolky, nekvalitní kečupy a nesmyslně přeslazené pokrmy, o tom přece všichni víme!

Čtěte také

Mimochodem, to není jen náš takzvaný český problém. Když slavný šéfkuchař Jamie Oliver měnil školní kantýny v Americe a Británii, narážel prakticky na stejné problémy. Málo peněz, předvařené polotovary a nekvalitní rychlovky ve stylu „fast food“.

Když mladým Američánkům ukázal cuketu a bramboru, vůbec nevěděli, co to drží v ruce. A když se zeptal, jestli si myslí, že má ryba místo ploutví prst, tak mu to bez váhání odkývaly. Vždyť přece dostávají v jídelně smažené rybí prsty skoro každý týden!

Zdravé recepty pro školní jídelny

Já nevěřím, že děti nemají rády ryby, luštěniny nebo škubánky a rajskou, protože nejsou chutné, ale protože prostě nejsou dobře připraveny. Jakékoli jídlo, které moje děti považovaly za nepoživatelný hnus ze školní jídelny, tak když jej uvařila moje maminka nebo babička nebo někdy – s pomocí boží – i já, tak všechno sluply jako malinu!

Nejhorší stravovací návyky si totiž děti nosí z domu, od svých rodičů! Bývají také dost ovlivněny reklamou, která vychvaluje pouze kladné stránky zboží. Školní jídelny mají určitě také svůj podíl, ale neházejme všechnu vinnu jenom na ně!

Fazole (ilustr. obr.)

Zmíněná iniciativa SZŠ pomáhá kuchařkám v již 118 školách využívat zdravých receptů normovaných pro jídelny, poskytuje jim vzdělávací semináře, pro žáky pak organizuje výlety na místní farmy, integruje téma jídlo do školního vzdělávacího programu, a žáci třeba také absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Jako by mi to připomínalo povinný školní předmět mého dětství zvaný příznačně – pozemky. Na zahrádce školních pozemků jsme si coby městské děti často prvně v životě sáhly na rýč, motyku a viděly jsme vyrůstat vlastnoručně vysázené ředkvičky. To nebylo vůbec špatné…

autor: Pavel Maurer
Spustit audio