Nejdražší není nejlepší! Pavel Maurer radí, jak nakupovat lososa

22. listopad 2014
Glosa Pavla Maurera

Známý milovník dobrého jídla Pavel Maurer měl možnost ochutnat několik vzorků lososa a porovnat jejich chuť a kvalitu. Přečtěte si, co ho nejvíc zarazilo.

Nedávno jsem měl unikátní příležitost ochutnat během dvou hodin 12 vzorků uzeného lososa. Ukusoval jsem tučnou růžovou rybu spolu s několika odborníky na kvalitu potravin a se specialisty na mořské a sladkovodní živočichy.

Nejedli jsme nic zvláštního. Všechny lososí vzorky pocházely z běžných supermarketů, takže si je můžete i vy sami koupit a sníst. Otázka zní, jakého lososa si má člověk vybrat. Nabídka na trhu je poměrně široká, obaly září barvami, nápisy a lákavými obrázky. Co se skrývá uvnitř?

Uzený losos totiž může být různě uzený. Jednak kouřem v udírně, jak by asi napadlo každého z nás. Také může dosáhnout uzené chuti tím, že jsou do jeho masa napíchány různé předpřipravené směsi, aromata a ingredience, které chutnají jako uzené.

Čtěte také

Uzené lososí plátky v našich obchodech pocházejí většinou z ryb, které nikdy neplavaly ve skutečném moři, ale svůj život trávily na nejrůznějších sádkách. Typická barva jejich masa také není 100% růžová, ale má mnoho odstínů. Když jsem si na degustačním talíři nechal od každého z 12 lososů malý vzorek, byla to nakonec velmi pestrobarevná paleta.

Lososí maso je tak krásně jemně růžové ne proto, že by to bylo vždy přirozené, ale proto, že to tak máme rádi. Tudíž se rybám trochu pomáhá a do jejich krmiva se dodávají umělá nebo přírodní barviva, například karoteny.


Losos nebo tuňák jsou velmi oblíbené ryby. Víte proč? Nechutnají jako ryby. A především děti, když už je přinutíte jíst tyhle němé tváře, jim dávají přednost.

Jsou to ryby, chutné, obsahují spoustu živin důležitých pro naše tělo, ale také drahé. O to víc mě těší podobné testy, které připravuje redaktorka Hana Večerková pro Mladou frontu DNES. Lidé pak budou vědět, že některý prodejce lososa vám nabízí rybu nevalné kvality, ale za vysokou cenu.

Osobně nemám lososa v lásce, protože je na můj vkus velmi tučný, což se dá vyřešit. Když se pozorně podíváte, jak silné jsou bílé proužky na plátcích masa, hned poznáte, jak je losos macatý. Čím jsou tlustší, tím méně se v sádkách losos pohyboval a má více tuku. Když jsou naopak tenké jako vlásek, pak jde o mého favorita.

Nezapomeňte! Až budete kupovat lososa, vnímejte i přes plastový obal strukturu masa, jeho blátivost nebo pevnost. Nenechte se ovlivňovat pouze cenou. Nejdražší není vždy nejlepší!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio