Nejenom ryby a kaviár. Ve vnitrozemí Sardinie si objednejte raději králíka, doporučuje Pavel Maurer

20. srpen 2017
Glosa Pavla Maurera

Nedávno, když jsem doporučoval kulinární speciality Itálie, jen letmo jsem se zmínil o Sardinii, která je oblíbeným cílem mnoha českých turistů. Popsat zajímavá jídla a pití jedné z největších gastronomických kultur na světě Itálie je v této tříminutové glose, jak jistě tušíte, prakticky nemožné. Proto bych teď rád upozornil na pár zajímavostí pouze z tohoto překrásného sardského ostrova.

Za prvé bych chtěl říci, že když se dostanete do vnitrozemí, nedávejte si ryby, ale objednejte si raději králíka, drůbež, zeleninové jídlo, saláty nebo jejich národní specialitu – pečené sele na sto způsobů. Umí to skvěle a mají k tomu velmi kvalitní vína, někdy trochu těžší do toho horka, ale ona se k vnitrozemským silným pokrmům dobře hodí.

Čtěte také

Sardové jsou podle výzkumů doposud jeden z nejuzavřenějších národů Evropy. Jejich historie je protkána nájezdy pirátů a různých uchvatitelů, kteří neustále ohrožovali ostrov ze všech stran. Proto se původní obyvatelstvo stahovalo spíše do hor, do vnitrozemí, aby nebylo tolik na ráně. I jejich kuchyně je více suverénní a zkušená v přípravě suchozemských jídel než ve světě ryb, byť bychom to na ostrově logicky očekávali.

Červí sýr a perličkové těstoviny

Dnes, samozřejmě především v nádherných letoviscích, určitě narazíte na zkušené kuchaře kouzlící speciality z ryb a darů moře, ale ve vnitrozemí bych to nezkoušel. Dal bych si raději zvěřinu. Pokud chcete něco unikátního a i trochu adrenalinového, pátrejte po shnilém nebo též takzvaném červím sýru – casu marzu, který je záměrně infikován zárodky sýrorodky drobné. Konzumuje se ve vysokém stádiu rozkladu i spolu s živými larvičkami.

Velmi typické a běžné jsou jejich perličkové těstoviny, malé kuličky různých velikostí – Fregola Sarda. Příloha k čemukoli. Další místní vychytávkou je bottarga, neboli sušený kaviár, jikry, které se používají do těstovin, jako předkrm nebo dochucovadlo. Bottarga má velmi výraznou mořskou chuť, která nemusí každému vyhovovat, takže si jí pro začátek dejte spíše jako šafránu.

Klasikou je pak tenoučký, milimetrový chleba, přezdívaný notový papír, který si pastýři sušili na delší cesty, aby vydržel. Dodnes velmi populární. Když jej zakápnete vynikajícím a ve světě žádaným místním olivovým olejem, nebudete zklamáni.

černý kaviár

A až budete v nějaké restauraci chtít Sardům dokázat, že rozumíte jejich zvykům, objednejte si vždy buď menu pouze z ryb nebo menu pouze z masa. Nikdy to nemíchejte dohromady, protože to tu není zvykem. Nakonec přijměte stopečku aromatického likéru Mirto, která pochází z myrty a bude symbolem štěstí určitě i pro vaši dovolenou.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio