Nenechte se nachytat na unavenou mřenku! Pavel Maurer radí, jak vybrat chutnou rybu

3. květen 2014
Glosa Pavla Maurera

Jsme vnitrozemská země, a přesto u nás můžeme koupit řadu mořských ryb. Dejte si pozor, abyste nenaletěli podvodníkům. Stará ryba vás totiž může pěkně tlačit v žaludku, což ví i známý gastronaut Pavel Maurer.

Včera jsem potkal jednoho zkušeného prodejce mořských ryb. Radil mi, ať si dám pozor a investuji dost času do výběru ryby, abych si vše pořádně rozmyslel.

Stará ryba není dobrá ryba. Je totiž nebezpečná pro naše bříško. Prodavač mi to říkal velmi odpovědně, protože sám ryby prodává už přes 10 let. Viděl jsem jej, jak skvěle vykosťoval metrového lososa, jak bravurně otevíral ústřice bez ochranných drátěných rukavic a jak dokáže humrovi zakroutit krkem.

Čtěte také

Díval se na mě smutnýma rybíma očima a říkal mi, ať jsem stále ve střehu. Na našem vnitrozemském trhu dnes můžeme koupit spoustu mořských ryb, třeba pražmu, rejnoka, mořského ďasa, platýse, tresku, žraloka nebo tuňáka, ale jsme daleko od moře, a tak je třeba pečlivě vybírat.

Někteří prodejci ryb vám bez mrknutí oka předhodí značně unavenou mřenku za horentní sumu a ani se přitom nezačervenají. Vy to většinou nepoznáte nebo vám je pak třeba špatně. Jenže všichni dobře víme, že snědené jídlo se velmi těžko reklamuje.

A úplně nejdůležitější je najít si svého zaručeného dodavatele a prodavače ryb. Pokud bude vědět, že máte o ryby zájem a budete od něj pravidelně odebírat, je dost jisté, že vás nikdy nezklame.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio