Není růžák jako růžák, říká Pavel Maurer

18. červen 2016
Glosa Pavla Maurera

Mám na mysli růžové víno, které ohromně pasuje k teplému počasí, k lehkým pokrmům a k našemu celkovému pocitu, že kolem nás již definitivně začíná léto, slunce, moře, rybníky, řeky, celková pohoda, odpočinek a klid.

A k této omamné, lehce uvolněné prázdninové atmosféře je podle mého názoru právě sklenka dobře vychlazeného růžového vína to nejlepší na světě, co se vám může kulinářsky přihodit. Nejedná se rozhodně o žádný další díl Ordinace v růžové zahradě. Chci s vámi mluvit jen o růžovém vínečku.

Je vyráběno z modrých hroznů, pije se mladé. Nedoporučuji kupovat růžáček starší než 2 roky. Mělo by být nachlazené o trochu víc, než je zvykem u vín bílých. Mívá také nižší obsah alkoholu, což se v horkém létě hodí. Já jej mám nejraději k rybám, mořským plodům, mušlím a někdy i k lehce upravené drůbeži a k obyčejnému domácímu leču.

Na Azurovém pobřeží Francie koupíte v supermarketu růžové víno klidně i za 2 eura. Za takový malý peníz to bývá trochu riskantní, ale můžete být také mile překvapeni. A když se trochu rozšoupnete a utrhnete se na cenovou hladinu kolem 5 až 10 euro, je to v kombinaci s lehkou rybou úplné mistrovství světa.

Jedna moje kamarádka someliérka mi kdysi prozradila, že muži se trochu stydí pít tohle víno. V obchodě si objednají bílé a těžké červené a pak řeknou na půl pusy: „No a přibalte mi ještě pár růžáčků, to je pro manželku.“ Oni si totiž bláhově myslí, že by utrpěla jejich chlapská image, a tak to svádějí na ženy. Ale prý si potom na růžovém moc rádi sami pochutnávají.

Růžové víno

Náš mozek ve svém vnímání prý vytváří růžovou barvu jako spojující mezeru mezi červenou a fialovou, protože se v barevném spektru samotná nevyskytuje. Ale nezoufejte. Když zavřete oči a napijete se dobrého růžáčku, uvidíte svět kolem sebe hned trochu veseleji, vaši přátelé budou ještě milejší, na nepřátele na chvíli zapomenete a ti, co vás milují, tak vám budou ještě bližší a milejší. A ani si kvůli tomu nemusíte nasazovat růžové brýle.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio