Obědváte v klidu? Nebo drobíte na klávesnici v práci? Okolní prostředí je důležité, zdůrazňuje Pavel Maurer

13. leden 2018
Glosa Pavla Maurera

Pokud se zeptáte biochemika nebo sociologa na ideální způsob stolování, řekne vám, že dobře se najíst znamená jíst v klidu, poměrně dlouho a v přátelské atmosféře.

Tělo pod vlivem vůně chystaného pokrmu uvádí trávicí trakt do pohotovosti, rituály se spolustolovníky pak upevňují sociální vazby. Já se snažím dodržovat tato pravidla kdykoli je to možné.

Jsem přesvědčen, že naše buňky, chuťové pohárky a žaludek mají právo být koncentrovány na to, co právě děláme. Při atmosféře stresu či spěchu rozhodně neděláme pro své tělo a zdraví nic dobrého. To snad raději nejíst.

Trochu závidím Francouzům, že jejich oběd trvá běžně 2-3 hodiny i v pracovní době. Ne náhodou jsou kolébkou gastronomie. Také Řekové, ale i země arabské či oblast Středního východu si potrpí na desítky malých mističek zvaných mezze, kterých je plný stůl a vy si můžete ochutnávat z mnoha nejrůznějších masitých i bezmasých delikates, namáčet si je do různých omáček, kombinovat, prokládat těžkým červeným vínem nebo jen silným čajem.

Ta rozmanitost chutí mne velmi láká a věřte, že dnes máme u nás dost třeba řeckých či libanonských podniků, kde si tohle dlouhé, klidné stolování můžete na vlastní pusu vyzkoušet.

Nejpodstatnější je ale ten klid u stolu. Ten klid, kterého je tolik zapotřebí! To je něco, co mnoho národů nezná, nevyžaduje, nepěstuje a bohužel, čím vyspělejší civilizace, tím méně prostoru věnuje tomu, abychom se najedli v klidu. Nejvíc hektická jsou samozřejmě velká města.

Jídlo vestoje, v chůzi, u počítače, v metru, při práci… je to běžné a je tomu přizpůsoben celý potravinářský průmysl. V Americe, ale i v mnoha dalších zemích vám téměř automaticky nabízí všechno perfektně zabalené do ruky, nápoje mají poklopy, aby jste při chůzi nic nevybryndali. Prostě se vám podbízejí.

02701940.jpeg

Vím, že gyros nebo indické street food jsou také do ruky, ale zde jsou důvody jiné než ten tlak civilizační, který nechce, abychom u jídla ztráceli čas, který je přece máme věnovat businessu a práci! A to je špatně, protože klid u jídla je nezbytně nutný, abychom byli zdraví a abychom si jídlo užili a vychutnali.

Pokud jsme se rozhodli jíst “v letu”, pak si můžete dát chleba z polystyrénu, náhražkový sýr a geneticky modifikované rajče bez chuti. Je vlastně úplně jedno co si dáváte do pusy.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio