Oprávněná revoluce uvnitř závodní jídelny není nikdy na škodu, doporučuje Pavel Maurer

7. duben 2018
Glosa Pavla Maurera

Zajdete na oběd v práci kvůli tomu, že vám tam opravdu chutná, nebo proto, že chcete ušetřit čas? Právě na to často spoléhají závodní jídelny. Jak jídlo chutná a vypadá, to už pak moc neřeší. Odborník na gastronomii Pavel Maurer ale ví, že i v závodce se můžete najíst jako v dobré restauraci.

Dokonce i jedna moje známá soudkyně říkala, že to u nich v práci je občas úplná katastrofa, čím je krmí. Já jsem přesvědčen, že lidé, co se o polední pauze během svého pracovního dne potřebují dobře najíst, tak mají šanci protestovat, když to jídlo dlouhodobě za nic nestojí!

Myslím, že oprávněná revoluce uvnitř závodní jídelny není nikdy na škodu. To, co jíme, to nám buď zvyšuje výkony, dobře nás naladí, nebo nás naopak úplně umrtví a znechutí zbytek pracovního dne.

Čtěte také

Nedávno jsem byl na obědě v závodní jídelně ministerstva zemědělství a velice mi chutnalo. Domácí nudlová polévka, krůtí plátek na houbách, i neslazený čaj nebyl k zahození. Já vím, vy si teď říkáte: “No jo, na ministerstvu, tam se jim to vaří! Zemědělci a výrobci potravin z celého Česka se před nimi plazí a dodávají to nejlepší, co vypěstují!”

Ale tak to není! I tahle jídelna měla své problémy, často zela prázdnotou a úředníci spíše pobíhali po okolních restauracích a vývařovnách, kde jim to víc chutnalo. Jenže pak to vzali do svých rukou. Zbavili se velkých stravovacích dodavatelů a zaměstnali a vychovali si vlastní kuchaře.

Na ministerstvu vaří z čerstvých surovin

Na nástěnce v jídelně si můžete přečíst, že dodavatelem pro jídelnu je výběr asi patnácti farem, soukromých pekáren, i několik statků, přesně definované moštovny, či producenti včelího medu. Občas se objeví i biokuřátko. Prostě si jenom někdo na ministerstvu dal tu práci, sehnal vhodné dodavatele, vaří z čerstvých surovin, žádné polotovary.

A ptáte se na ceny? Zcela běžné jako v každé druhé závodce. Jídelna je teď plná spokojených strávníků, mezi něž jsem jedno poledne zapadl i já. Jídelna MZ dostala nejen certifikát Skutečně zdravá jídelna, ale především získala zpět důvěru zaměstnanců, kteří chtějí prostě jen kvalitní oběd!

Ministerstvo zemědělství

Alespoň 75 procent všech pokrmů musí být vyrobeno z čerstvých, nezpracovaných surovin či potravin, které minimálně z 50 procent pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve Středočeském nebo sousedních krajích. Pět procent používaných surovin musí být z ekologických farem.

Myslím, že každému je jasné, že tohle není jen proto, aby jídlo bylo domácí, čerstvé a sezónní, ale že se současně jedná o podporu lokálních producentů a snížení zbytečně dlouhého transportu po celé republice sem a zase tam!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio