Pavel Maurer: Česko na talíři, to není vepřo knedlo zelo, ale marmeláda!

10. březen 2013
Glosa Pavla Maurera

Je dělaná s láskou, z pravého ovoce, má ručně popsanou etiketu a rozhodně nevydrží tři roky. Na rozdíl od své levnější, ale i známější konkurence. Nad domácí marmeládou by žádný skutečný gastronaut rozhodně neměl váhat. A ocenili ji i v Anglii, kde zvítězila v celosvětové soutěži o nejlepší marmeládu!

Před několika týdny mi přišel ze Šumavy balíček, v němž jsem našel tři roztomilé skleničky s domácími džemy opatřené oranžovou zavařovací gumou.

V naší rodině máme v oblibě marmelády od dědy a sestry, občas si koupíme Honzíkův bio džem obsahující arónii a jablko ze statku Tilia. Zásadně bojkotujeme chemické zhůvěřilosti, které se pyšní záruční dobou dva až tři roky.

Zmíněné vzorky zaslaných marmelád byly vynikající především díky prostému faktu, že jahody chutnaly jako jahody a višně jako višně. Navíc bylo velmi milé, že autorka Blanka popisuje vlastní rukou etiketu a přesně nás informuje, kolik procent ovoce a dalších ingrediencí je uvnitř sklenice. Žádné tajemno psané miniaturním písmem pro mikroskop.

Cituji kousek dopisu od majitelky rodinné minimanufaktury a těch krásných marmelád. „Náš produkt nikdy nenajdete ve slevových akcích, nebude cenovým hitem v supermarketu či součástí lákavých výprodejů. Popravdě najdete v obchodech marmošky levnější a bez velké snahy :-) Vlastně všechny budou levnější. Honba za nejnižší cenou je mi protivně cizí,“ píše.

Čtěte také

Prozradím vám, že tato hrdá žena opustila před nějakou dobou svou prosperující cukrárnu v Srní a odstěhovala se na totální samotu na Šumavě, kde, jak říká, „ani lišky už nedávají dobrou noc“. Je jedinou trvalou obyvatelkou malé osady, kde míchá své dobroty.

Před několika dny získala v Anglii cenu za nejlepší marmeládu na světě. Slyšíte dobře, marmeláda ze samoty v pohraničí zvítězila v konkurenci 1900 vzorů z celé planety.

Kromě absolutní zlaté získala ještě dalších pět cen, což zaskočilo i porotu, která důstojně zasedá v zámku, kde se vaří marmelády přes 300 let. No a teď se naše marmeláda prodává i v Londýně.

Zase o nás vědí i v zahraničí. To je dobře. Myslím, že s kvalitní marmeládou nebo s olomouckými tvarůžky máme větší šanci prorazit než s vepřo knedlo zelo.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio