Pavel Maurer doporučuje dobré restaurace. Věřte ale hlavně svému nosu

12. září 2015
Glosa Pavla Maurera

Pokud k vám přijíždějí známí, kamarádi nebo rodina, všichni do jednoho se vás zřejmě zeptají na dobrou restauraci, kterou byste jim mohli doporučit. Možná si nejste jisti, co odpovědět. A milovník dobrého jídla Pavel Maurer připojuje praktické rady, jak se s podobnou situací hravě vypořádat.

Docela často mi někdo zavolá, jestli mu mohu doporučit nějakou novou a dobrou restauraci. Před měsícem mi telefonoval slavný Marek Eben, že právě projíždí se svým týmem kolem Poděbrad a rádi by zašli na zaručeně chutný oběd. Nedávno mi zase psala pracovnice americké ambasády, jestli bych mohl najít vhodnou českou restauraci pro slavnou kuchařku z Chicaga, která tu bude krátce pobývat.

Neříkám, že nejsem polichocen a rád poradím. Jenže někdy to bývá velká potíž. Kde brát inspiraci a hlavně jistotu, abych nedal špatný tip? Už 20 let pečlivě pozoruji kulinární trh a musím potvrdit, že v naší zemi pořád vznikají nové restaurace, hospůdky a kavárny, ale také jich každoročně hodně zanikne. Když sestavuji žebříček těch nejlepších a nejzajímavějších podniků, vidím, jak mnohé krachují. Zatáhnou roletu a je konec.

Čtěte také

Někdy to bývá až překvapivé, kolik lidské práce, finančních prostředků a ideálů vyjde nakonec vniveč. A přitom stačí tak málo a celá restaurace jde „střemhlav do kopru“. Třeba jí nečekaně zvednou nájemné nebo se změní DPH nebo jen dojde k další rekonstrukci ulice, kde se podnik nachází. Z původně plánované krátké opravy se díky nečekaným komplikacím jistá lokalita znepřístupní veřejnosti na několik měsíců. To může být i pro dobře zavedený podnik náhlá smrt.

Když doporučuji restauraci, musím mít na zřeteli, že se kvůli výměně šéfkuchaře nebo majitele často totálně zhorší její kvalita. Je opravdu těžké mít 100% jistotu.

jídlo, maso, restaurace

Hodně podniků také funguje na směny. A obvyklým nešvarem u nás je, že každá směna podává zcela jiné výkony. Dokonce i pivo dokáže zásadně ovlivnit osobnost výčepáka. Franta čepuje lepší pivo než Karel. Přitom jsou ve stejné hospodě, mají stejnou pípu a stejné pivo. A s jídlem je to ještě složitější.

Radím vám proto úplně stejně jako svým kamarádům, kteří mi telefonují a píšou, kam mají s jistotou zajít. Hledejte podniky, které podávají standardně stabilní výkony. Jezte pokrmy, které jste si ověřili, že tam dokáží dobře připravit. Pokud chcete experimentovat, což vám chválím, podívejte se na žebříčky kvality a hlavně se zeptejte lidí, co žijí v okolí. Doporučení lokálních patriotů bývá spolehlivé. Ale pozor, věřte také svému vlastnímu nosu a své chuti.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio