Pavel Maurer: Japonci chodí o Vánocích do fast foodů. To je tedy úlet!

24. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Jiný kraj, jiná štědrovečerní tabule. Zatímco my si dopřáváme bramborový salát a anglosaský svět se těší na krocana, v Japonsku vyrážejí do restaurací s rychlým občerstvením. A co se jí na Vánoce v Peru? I to prozradí Pavel Maurer.

Je Štědrý den, a tak bych vám rád představil pokrmy typické pro tento svátek v jiných koutech světa. Omezím se pouze na nejzajímavější delikatesy a věřím, že vás potěší informace, že nejen my v těchto dnech jíme totální gastronomické nesmysly, které nám ovšem ohromně chutnají.

Svět je šílený! Američanům připadá legrační, že u nás jíme bramborový salát, který oni považují za laciné piknikové jídlo, zatímco v Japonsku, kulinární zemi světa, chodí do šíleného amerického fast foodu na smažená kuřata. Dokonce si před vánočními svátky musí dělat rezervaci až tři týdny dopředu.

Čtěte také

Zatímco anglosaský svět se chystá na krocana s kaštanovou nádivkou, v Zemi vycházejícího slunce zapomínají na sushi a stojí fronty na americká smažená křidýlka z KFC! Kentucky for Christmas? To je tedy úlet!

Francie drží lajnu vysoké gastronomie, takže mohou být podávána tučná husí játra foie gras, žabí stehýnka, ústřice a šneci. Skandinávci mají rádi vepřové břicho s kysaným zelím. V Portoriku jedí slavnostní chobotnicový salát. Ve Španělsku jsou Vánoce spojené především se sladkostí zvanou turrón, v jejímž základu jsou mleté mandle a med. Existují dvě hlavní podoby: měkká a tvrdá. Vzdáleně může turrón připomínat náš turecký med, vždyť je arabského původu.

V Itálii je to v každém regionu trochu jinak, ale třeba kolem Milána je zvykem jíst masem plněné ravioli ve slepičím vývaru, pečeného úhoře a kapouna. Typickou sladkostí je panettone, vysoká kynutá buchta s kandovaným ovocem.

Čtěte také

Je trochu k smíchu, že zkonzumujeme nejvíce ryb za rok jen na Štědrý den a pak se ponoříme do našeho klasického stereotypu knedlíků a tučného vepřového masa. Kapr a spousta dalších vynikajících sladkovodních ryb jako candát, štika, okoun nebo pstruh by mohli být velmi kvalitní alternativou našeho bůčkovo-omáčkového jídelníčku.

Máme Vánoce, tak si dejte, co chcete! Ale přece jen bych do budoucna doporučoval: připravte si doma rybu víckrát ročně než jen dnes! Věřte, že vám to vůbec neuškodí. A v Peru ať si klidně dál smaží ta svoje oblíbená morčata na cibulce!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio