Pavel Maurer: Jsme plýtváci bez inteligence? Nezásobujme zbytečně kanalizaci

9. duben 2016
Glosa Pavla Maurera

Umývání nádobí pod tekoucí vodou nebo puštěná voda při čištění zubů – i takové maličkosti můžou ovlivnit vodní zdroje, myslí si Pavel Maurer. Sám se prý snaží jít příkladem.

V poslední době sám sebe často přistihnu, že se mi nechce vylévat vodu do výlevky. A tak, když vyplachuji nějaký hrnec, s tekutinou „na odpis“ brouzdám po bytě a přilévám kytkám do květináče. Moje sestra, zkušená moravská bylinářka, mi poradila, že jemně nazelenalá voda z vypraného salátu, zbytky nedopitého čaje nebo dokonce lehce osolená voda vyvařená ze špaget se může naředit a vylít ke stromům nebo na záhony, případně do květináčů.

Nevím, jestli je to chemicky úplně správně, ale kytky i zelenina se po těchto „zbytkových koktejlech“ tváří nadmíru spokojeně. Spolu s vodou, která by normálně skončila v kanalizaci, se jim dostaly ke kořenům asi i nečekané živiny.

Čtěte také

Důvod, proč se mi nechce zásobovat kanalizaci, nemusím vysvětlovat. Připadá mi správné vyčůrat se během sprchování, než předem běžet „na malou“ a pak to spláchnout 10 litry pitné vody. Myslím si, že je dobré zkusit vodu ještě jednou dostat do života. Nabízím malou domácí recyklaci, která si nevyžaduje nic jiného než nepatrné zapojení šedé kůry mozkové. Vylít cokoli do výlevky, nechat puštěný kohoutek při čištění zubů nebo umývat nádobí pod tekoucí vodou – připadá mi, že jsme aroganti a superplýtváci bez jakékoliv inteligence.

Když se podíváte na to, kolik vlastně stojí litr pitné vody, nevydá to úplně depresivně. Podle oficiálních údajů platíme asi 8,50 korun na osobu na den. Každý z nás spotřebuje v průměru 100 litrů vody denně.

voda, nalévání vody

Toto číslo zahrnuje sprchování, koupání ve vaně, splachován, zalévání kytek, vaření a pití. Ovšem ty poslední dvě položky jsou v podstatě nejmenší. Zatímco když spláchneme několikrát na záchodě, máme hned 50 litrů vody v kanále. O vrchovatě napuštěné vaně ani nemluvím.

A proč tedy o tom mluvím právě dnes? Blíží se totiž léto a může být sucho. Na světě je hodně míst kde mají pořád sucho, přitom kvalitní vody je čím dál méně. Přál bych si tedy, abyste se občas na chvíli zamysleli. Voda je sice na první pohled laciná, ale ve skutečnosti vzácná.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio