Pavel Maurer: Máme rádi maso, plné talíře a pivo

16. červen 2013
Glosa Pavla Maurera

Co je vlastně česká kuchyně? I nad tím se zamyslel Pavel Maurer, podle kterého je tuk nositelem chuti. A na to prý v Česku rozhodně nezapomínáme.

Neustále si někdo stěžuje, že česká kuchyně je tučná a špatná. Neříkám tak ani tak, ale povím vám jeden příběh.

Po revoluci v roce 1989 k nám začala jezdit spousta „zápaďáků“. Tvářila se, že všechno umí lépe než my. Nikdo z nich nekouřil, nebo pouze nějaké „lightky“, nejedl červené maso, cpal se jen saláty a cereáliemi a tahal s sebou všude láhev vody bez bublinek.

Čtěte také

Američané byli čistí, dobře oholení, zdravě žijící, po ránu běhali se sluchátky na uších a ručníkem kolem krku po ulicích. Když viděli můj pečený bůček nebo tlačenku s cibulí a octem, šly na ně mrákoty.

Po pár letech jsem je pak potkával totálně zdevastované! Jedli knedlíky, ovar s křenem, když pivo, jedině dvanáctku, kouřili, co jim padlo do ruky. A byli poměrně šťastní. Nechtělo se jim domů a ženili se s českými děvčaty. Zářili jako měsíc za úplňku!

Trochu přeháním, ale několik takových si skutečně pamatuji a stále potkávám další. Tedy ty, kterým neuvěřitelně zachutnala naše středoevropská sebezničující těžká strofa: maďarský gulášek se šesti, frankfurtské párky s kremžskou, knedlíky z Bavorska, třená bábovka nebo vídeňský řízek.

Čtěte také

Co je vlastně ta česká kuchyně? Odborníci se shodují, že naší unikátní specialitou je svíčková na smetaně a sladké knedlíky. Pak ovšem frčí i klasika, tedy knedlo vepřo zelo, pečená kachna, utopenci, pražská dušená šunka, smažák nebo kapr, kterého paradoxně v roce 1832 pomohl světově zviditelnit slavný vídeňský cukrář Sacher.

A máme důkaz, že česká gastronomie byla historicky zmítaná jako průsečík mezinárodních politicko-kulturních vlivů. Jedno se nám však nedá upřít. Máme rádi maso, plné talíře a pivo.

Podle statistiků se sice v posledních pěti letech lidé přiklání k vínu a odlehčenému typu stravy, ale střední proud obyvatelstva se neomylně valí dál knedlíkovým a omáčkovým královstvím. Nezapomeňte, že tuk je nositelem chuti. A v této oblasti jsme my stále velkými experty!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio