Pavel Maurer: Naučte se vybírat exotické ryby!

15. červen 2013
Glosa Pavla Maurera

Chcete si pochutnat na rybě? Zkuste při jejím výběru zapojit hmat a také čich, radí Pavel Maurer. Zároveň varuje před rybami, které mají v oblibě někteří typičtí čeští gurmáni.

Žijeme ve vnitrozemí. Proto je třeba být vždy ostražitý. Především u mořských potvůrek!

Když vám v nějaké restauraci nabízejí exotickou rybu, která je nápadně levná, je to podezřelé! A když je v jídelníčku napsáno „čerstvé ryby“, zeptejte se číšníka, zda tím myslí zachlazené, nebo zmražené. Věřte, že odpověď nebývá vždy zcela jednoznačná.

Dalším pravidlem může také být, že rybí speciality napsány rukou na vývěsním menu jako denní nebo sezónní nabídka vzbuzují důvěru, že budou čerstvé. Také je někdy rozumné si nechat rybu přinést ukázat až ke stolu a chvíli ji zkoumat.

Čtěte také

Dívejte se rybě do očí, zda nejsou kalné, žábry by měly být rudé, ne šedé. A když do ryby píchnete prstem, mělo by se maso pružně vrátit zpátky. Jak tam zůstane důlek, pryč od této ryby! No a konečně – váš čich také leccos napoví!

Pro srovnání: ryba ze sádek za tisíc korun stojí v případě ulovení na háček pět tisíc korun, byť jde o stejný druh. Když je ovšem zkušeně upravena na talíři, pak chuťový rozdíl pozná jen velký znalec. Takže upřímně řečeno – je to velká rybí loterie!

Čtěte také

Typický český gurmán však ryby nemá rád. Kaprem pohrdá a mořských se bojí. Když už, tak si přeje, aby nechutnaly jako ryby, ale raději jako kus smaženého masa, aby neměly příliš kostí a aby nebyly drahé. Promiňte, ale já takové ryby neznám a rozhodně je doporučovat nebudu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio