Pavel Maurer: Proč nemáme v Česku také španělské restaurace?

22. červen 2013
Glosa Pavla Maurera

Panenský olivový olej, čerstvá zelenina, ryby nebo třeba slavná šunka jamón ibérico – španělská kuchyně je kumšt a její kvality ocenila také mezinárodní porota. Co na španělských restauracích rozčiluje Pavla Maurera?

Vážení gastronauti, dnes se s vámi chci podělit o tip na nejlepší restauraci na světě. Zvítězila nedávno v prestižním světovém žebříčku, který sestavuje přes 900 mezinárodních expertů na gastronomii.

Jsou to kritici, šéfkuchaři, restauratéři i takzvaní foodies, kteří se zodpovědně vyjadřují k jídlu a pití hlavně na internetu. Ti všichni každoročně vyhlašují 50 nejlepších restaurací na světě.

Čtěte také

Představte celou naši planetu – Amerika, Austrálie, Francie, Brazílie nebo třeba Japonsko. Která kultura vyhraje? Kdo má tu nejlepší restauraci? Jediná země, která se na seznamu protlačila mezi 10 nejlepších restaurací světa, je Španělsko! A letos navíc vyhrálo úplně první cenu.

Katalánský podnik jménem El Celler de Can Roca je nejlepší na světě. Nenajdete jej v žádném velkém městě. Nachází se severně od Barcelony a pracují v něm tři bratři – Joan, Josep a Jordi. Jeden je kuchař, druhý cukrář a třetí sommeliér, všichni pochopitelně s příjmením Roca. Smrtící a neporazitelná trojkombinace typického rodinného podniku.

Úspěch jim ze srdce přeji, a když se mi to podaří, pojedu se k nim i podívat. Ale víte, co mě nejvíc rozčiluje? Že u nás žádnou pořádnou španělskou restauraci nemáme. Jen si vzpomeňte, kolik podniků se snaží připravovat italskou, francouzskou nebo mexickou kuchyni. Nějak jsme si však na našem malém trhu nevšimli, že gastronomickou velmocí světa je už několik let právě Španělsko.

Čtěte také

Proč nemáme dobrou španělskou, přesněji řečeno katalánskou, andaluskou nebo baskickou, restauraci v naší zemi? Pokládám to za naši typickou středoevropskou aroganci, ale obávám se, že jedním z důvodů může být i to, že jejich kuchyně je postavena na velmi kvalitních a ne úplně laciných surovinách.

Panenský olivový olej, slavná šunka jamón ibérico, kvalitní zelenina a ryby – to chce každodenní starost o perfektní čerstvé suroviny a také jistou odvahu restauratérů. A ty jsou u nás bohužel stále nedostatkovým zbožím.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio