Pavel Maurer prozrazuje největší bombu: Při popíjení hořké kávy si pusťte hudbu

5. duben 2014
Glosa Pavla Maurera

Hořkou kávu byste měli podle Pavla Maurera popíjet nejlépe při poslechu hudby s vysokými tóny. Hned se vám bude zdát sladší. Proč? Přečtěte si následující glosu tohoto známého gastronauta.

Věřili byste, že na to, jak vám chutná, mají velmi zásadní vliv zvuky? Kromě samotného jídla vás stimuluje: hluk, ruch nebo druh hudby, kterou ve chvíli konzumace posloucháte.

Asi vás nijak neomráčím informací, že když vedle vašeho stolu pláče dítě, hlasitě telefonuje jakýsi důležitý manažer nebo se hádají dva pivní skauti, nejspíš si pokrm moc neužijete.

Jenže naše chuťové vnímání má ještě mnohem zajímavější dimenze. Například je dokázáno, že když hluk v restauraci přesáhne hlasitost 90 decibelů, automaticky se uzavírají naše čichové vjemy a chuťové pohárky prakticky nefungují.

Čtěte také

Jen pro vaši lepší představu, 80 až 90 decibelů je hladina akustického zvuku odpovídající silné dopravě nebo saxofonu, který vám hraje 40 cm od hlavy. Zkuste si to sami vybavit. V restauracích je někdy takový rámus, že si se svým sousedem při povídání v podstatě křičíte do uší a stejně slyšíte jen polovinu toho, co vám vypráví.

Ne náhodou lidem nechutná jídlo v letadle. Nejen proto, že jíte přihřívaný mražený polotovar, ale mimo jiné i kvůli vysoké hladině zvuku nám to na jazyku nešmakuje. Ne náhodou se spousta lidí vyhýbá hlučným podnikům.

A to nemluvím o těch, kteří jsou též velmi citliví na druh reprodukované hudby. Pokud v restauraci pouští jen cédéčka, která se líbí personálu, nebo mají permanentně zapnuté rádio, nechodím do ní ani já!

Největší bombu ohledně vlivu hudby na naše chutě nedávno publikovala společnost Condiment Junkie. Podle jejích výzkumů totiž zvuk způsobuje, že vám připadá pití a jídlo sladší, nebo naopak víc hořké. Vysoké tóny zvyšují sladkou chuť a při nízkých tónech vám jídlo hořkne v puse.

Po obědě si namísto kostky cukru do odpolední kávičky pusťte hudbu s vysokými tóny a uvidíte, že vám hořká káva bude připadat hned o něco sladší. Jednak trochu ušetříte za cukr, je to zdravější a navíc si rozšíříte hudební obzory.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio