Pavel Maurer: Tohle alarmující svědectví zboří spoustu mýtů o zdravé stravě

28. červenec 2013
Glosa Pavla Maurera

Co asi jedli neandertálci a kromaňonci? A proč se z ovoce a zeleniny vytrácejí hodnotné látky? Nad tím se zamýšlí Pavel Maurer ve své další glose. K těmto úvahám ho přivedla americká novinářka Jo Robinsonová.

Asi před měsícem vyšla kniha, která značně rozbouří naše vnímání jídla a výživy vůbec! Investigativní novinářka Jo Robinsonová velmi zkušeně srovnává současný dosti příšerný jídelníček s tím, co jedli naši prapředkové před desítkami tisíc let.

Podrobným výzkumem prokázala, že naše dnešní stravovací návyky jsou špatné a že neandertálci a kromaňonci, tedy, pokud si pamatujete ze školy, takzvaní sběrači a lovci, si debužírovali díky skvělé nutriční výživě, která divoce rostla všude kolem nich.

Čtěte také

Autorka nás zahrnuje spoustou nových vědeckých poznatků. Například, že bobuloviny, tedy rybíz, angrešt, maliny nebo brusinky, mají až čtyřikrát více antioxidantů než většina jiného ovoce, desetkrát víc než většina zeleniny a dokonce čtyřicetkrát víc než cereálie. Dále třeba, že menší rajčata jsou výživnější než větší a že červená jsou lepší než žlutá. Listy červené řepy mají mnohem vyšší nutriční hodnotu než řepa samotná.

Mrkev je kupodivu výživnější, když je vařená, protože má více aktivních látek, které působí proti rakovině. Neplatí tedy, že čerstvé je vždy zdravější! Některým plodům nedělá dobře, když je vyndáte z mrazáku a necháte zvolna roztát. Ztrácejí vitamíny. Raději je zmražené hoďte rovnou na pánev.

O tom všem je knížka, která se v angličtině jmenuje Eating on the Wild Side, volně přeloženo Jezte divoce nebo taky Porušte ustálená pravidla v jídle.

Čtěte také

Jde o alarmující svědectví, které zboří spoustu mýtů o naší takzvané zdravé stravě. Od doby, co se naši předkové asi před 10 tisíci lety rozhodli být zemědělci a farmáři, začaly se z pěstovaného ovoce a zeleniny vytrácet nezbytné živiny.

Extrémem dneška je, že jíme potraviny, které nemají ve srovnání s minulostí téměř žádné hodnoty. Zato obsahují zbytečně moc cukrů, tuků a škrobu. Jenže ono nám to chutná, a tak se našim zvrhlým a nezdravým požadavkům v průběhu historie přizpůsobila i zemědělská výroba. Mnohdy se pěstuje hlavně to, na co má chuť náš mlsný jazýček, namísto skutečně zdravých produktů.

Autorčino doporučení zní: Jezte více bobulovin a vše, co má zelené a červené listy. A konečně, ovoce a zeleninu konzumujte i se slupkami, pokud víte, že nebylo použito příliš chemie. Budete zdravější a méně unavení.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio