Pavel Maurer varuje: Jíme víc, než je třeba. Velkými porcemi škodíme vlastnímu tělu a zdraví!

6. listopad 2016
Glosa Pavla Maurera

Nerad bych si některé z vás znepřátelil, ale vadí mi velké porce jídla! Z různých statistických údajů je známo, že typický český strávník je nejšťastnější, když má na stole talíř plný jídla, přetékající omáčku, spoustu příloh, masa a všeho.

Co se týká kvality surovin, je mu to poměrně jedno, hlavně když nezaplatí moc peněz. Ať se vám to líbí nebo ne – toto je pravdivá a skutečná sonda do hloubi naší české gurmánské duše.

Čím jsem starší, tím mi víc chutná, ale současně mám raději menší porce. Najím se vícekrát, třeba i pětkrát denně, ale po malých částech. Když se nacpu jen přes oběd a při večeři, jak to bohužel náš způsob života i pracovní rytmus diktuje, je mi pak těžko a jsem unavený.

Mnoho restaurací si zakládá právě na tom, že krmí své zákazníky „co se do nich vejde.“ A to je cesta do pekel! Člověk je od přírody šetrný, od maminky má vštípeno, že se sní vše, co je na talíři, že se nemá plýtvat a že jídlo stojí hodně peněz a práce toho, kdo stojí u plotny. To je pravda, a tak není divu, že se většinou snažíme spucnout všechno, co nám v restauraci naloží, protože jsme si to přece už zaplatili a navíc nám to dokonce někdy i chutná!

Jíme víc, než je třeba. Škodíme vlastnímu tělu a zdraví! Jak to ale zařídit jinak? Můžeme si třeba vybírat hospůdky, kde dobře vaří, ale nechtějí nás okouzlovat příliš grandiózními porcemi. Můžeme žádat poloviční porce, nebo si prostě nechat rozdělit jedno jídlo pro dva.

losos, restaurace

A pak – uctívejme ty podniky, kde nám automaticky nabízejí, že nedojedené porce zabalí s sebou domů. Už se to hodně restaurací naučilo, mají přichystané transportní vaničky a nedělají s tím žádné problémy. A též vyhledávejme restaurace, kde kvalita převládá nad kvantitou. Věřte, že menší kus masa z dobrého chovu vám nahradí tři plné talíře ošizených a podřadných surovin.

Pamatujme si, že velké porce neznamenají, že nás má kuchař rád, ale většinou spíše to, že vaří z nekvalitních, velmi laciných ingrediencí, neumí správně kalkulovat náklady a podléhá falešné představě, že více je více. Zatímco opak je pravdou – méně je více! Vítězí totiž pouze kvalita a po malých dávkách.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio