Pavel Maurer varuje před dietní sebevraždou: Každý Čech spořádá 41 kilo vepřového ročně

9. únor 2014
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer se zamýšlí nad životním stylem Čechů a také nad kvalitou stravování. Jak to, že jíme čím dál víc sladkostí a v pití alkoholu jsme přeborníci?

Myslím, že už jste všichni mnohokrát slyšeli, že náš národ nejí příliš zdravě. Český jídelníček je ve srovnání s jinými zeměmi téměř katastrofální. Říkám mu ve zkratce ŠŠŠ, tedy špekáčky, šunkový salám a šunty.

Přes 85 % naší populace favorizuje pět nejoblíbenějších jídel: guláš, vepřo knedlo zelo, svíčkovou, řízek a smažák. Naopak spotřeba ovoce a zeleniny se v posledních třech letech spíše snižuje. Podle statistického úřadu jíme o několik kilo méně jablek, broskví, pomerančů a mandarinek.

Čtěte také

Zelenina, která je zdravá, nám vůbec nejede. Třeba v roce 2012 klesla její spotřeba o 7,6 kilogramu. Jíme méně rajčat, okurek, zelí, naopak došlo k mírnému nárůstu spotřeby česneku a špenátu. Klesá spotřeba brambor, sníme jich asi 67 kilogramů ročně.

I když většina z nás tuší, jak má vypadat stravování v rámci zdravého životního stylu, v praxi se těmito zásadami řídí jen málokdo. Výzkum statistického úřadu potvrzuje, že jestli si Češi něco nechtějí odtrhnout od pusy, je to právě tučné maso, cukrovinky a alkohol. Tedy přesně to, co považují lékaři za hřebíky do rakve.

Ve spotřebě alkoholu jsme mezinárodní přeborníci. Dlouhodobě vedeme světové žebříčky ve spotřebě piva, ale i ve vínu a lihovinách hrajeme bezesporu extraligu. Průměrný Čech si za rok namaže 41,3 kilogramu chleba. To, že je nekvalitní a z podivných surovin, většinou nikoho nezajímá.

Čtěte také

Co se masa týká, na prvním místě u nás dlouhodobě vede vepřové! V roce 2012 jsme ho každý spořádali přes 41 kilogramů. Vepřové maso máme prý u nás docela kvalitní. Jenže fakt, že je tato pochutina zapovězena islámem i židovským náboženstvím, určitě není náhoda, co myslíte?

A cukrovinky? Za posledních 20 let se jejich spotřeba zvýšila zhruba o tři kilogramy ročně. Pijeme zdatně přes 30 litrů mléka, ale moc nás nezajímá, že pro spoustu lidí je to naprostá dietní sebevražda. To snad raději pivo!

Ačkoli západní svět přestává solit, u nás do těla dodáme na šest kilogramů soli. Čech má navíc rád máslíčko a nešetří sádlíčkem, ale rostlinné tuky příliš neřeší.

Mysleme na to, že náš způsob stravování není opravdu nic moc a že se zásadně podepisuje na naší každodenní náladě a zdravotním stavu.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio