Pavel Maurer: Vietnamci zpychli! Stane se jim to, co našim zelinářským nemakačenkům?

20. září 2014
Glosa Pavla Maurera

Nakupujete zeleninu ve vietnamských obchodech? A všimli jste si změny v přístupu obchodníků? Pavel Maurer ano a zamýšlí se, kde se asi mohla stát chyba.

Nevím, jak u vás, ale v naší ulici už zpychli i vietnamští zelináři! Ještě před pár lety jsem k nim chodil rád nakupovat. Těšilo mě, že mají otevřeno, kdykoli si vzpomenu, také jsem je rád a slušně zdravil a žvatlal s nimi o tom, jak jsem jednou před mnoha lety byl v Saigonu a v Hanoji.

Fandil jsem jim, protože vytlačili z našeho trhu všechny ty postsocialistické obchody, kde se bez ladu a skladu povalovala změklá torza červené řepy, oťukaná jablka a zahnědlé banány. Byl jsem rád, že už nemusím koukat do nařvaných arogantních tváří zelinářů, kteří vydělávali na podpultovém prodeji pomerančů, vládli spolu s řezníky černému trhu a jezdili si v tuzexových autech.

Čtěte také

Rád jsem pozoroval, jak pracovití vietnamští přistěhovalci přebírají hroznové bobulky, čistí mrkev a kropenkou osvěžují petrželovou nať. Skoro nikdy se mi tu nestalo to, co při nakupování potravin úplně nesnáším – že by se mě prodavač s plnou kasou ptal, jestli nemám menší bankovku, protože on prý nemá drobné na vrácení. Tohle si ještě donedávna žádný vietnamský obchodník nedovolil.

Dnes se situace u nás v ulici dramaticky změnila. V Praze 7 už došlo k totální asimilaci. Vietnamci se už netváří tak pokorně a skromně, často mi neodpovídají na pozdrav, nemají drobné na vrácení a žádají je po mně. Cibule a česnek nejsou už tak pečlivě vytříděny, a tak si občas sáhnu do shnilých kousků. Máslo mají o sedm korun dražší než v supermarketu. Někde se asi stala chyba!

stánek

Nechci od nich žádnou zvláštní péči nebo úctu. Jsou to moji sousedé a spoluobčané, jejich děti chodily od školy s mými dětmi. Jen bych si přál, aby si ten svůj zelinářský monopol udrželi v takové kvalitě, s jakou začínali, aby zelenina byla zase čerstvá, chutná a kvalitní.

Jinak jim totiž hrozí nebezpečí, že do naší země třeba emigrují zase jiní, kteří budou pracovitější a pořádnější a provedou Vietnamcům to, co oni po právu provedli našim socialistickým zelinářským nemakačenkům!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio