Pavel Maurer zapomíná na pivo. Vyzkoušel smrtící kombinací syrečků s bordeaux

1. prosinec 2013
Glosa Pavla Maurera

Nebojte se gastronomických experimentů, radí Pavel Maurer všem gastronautům. Konzervativní přístup je sice zárukou, že se nespletete, ale i jediný pokus může přinést vašim jazýčkům nečekanou dimenzi.

Jsem milovníkem nečekaných kombinací jídla a pití. Včera jsem si dal čtyři dobře uleželé olomoucké tvarůžky a k nim otevřel láhev Château Des Moines, která pochází z apelace Saint-Émilion v Bordeaux. Je to samozřejmě Grand cru, ročník 2009.

Za jeho cenu bych si mohl pravděpodobně koupit ještě další čtyři kilogramy tvarůžků, skvělé máslo a chleba. Odborník by řekl, že se Maurer prostě zbláznil! Byť je pro něj polehčující okolností, že pochází z Hané a vínu rozumí málo.

Čtěte také

Na to však říkám: smrtící kombinace syrečků s bordeaux byla fantastická! Od této chvíle zapomínám na pivo a jiné doporučené nápoje k tomuto typickému českému sýru. Když polknete doušek červeného vína a v ústech vám ještě zůstává spodní charakteristické tvarůžkové aroma, vše se najednou ztrojnásobí a umocní. Vznikne malý uragán v ústech. Je to přímo božská harmonie mezi jihozápadní Francií a střední Moravou!

Nenechte se nutit do osvědčených kombinací. Konzervativní přístup je zárukou, že se asi nespletete, ale experiment může vašim jazýčkům nabídnout nečekanou dimenzi! Svět se mění, mění se technologie výroby jídla i pití a my dostáváme nové šance. Když se zeptáte zkušených degustátorů, potvrdí vám, že už je dávno překonáno klasické pravidlo, že červené víno patří jen k červenému masu, zatímco bílé spíše k drůbeži a rybám.

Čtěte také

Dát si francouzské víno z nejslavnější oblasti Bordeaux k tvarůžkům z Litovle? Tím jsem trochu zaskočil i sám sebe! Také jsem dlouho zvažoval, zda se k tomuto experimentu mám veřejně přiznat. Ale mé chuťové pohárky na tom trvají.

Spousta skvělých nápadů v gastronomii, chemii, biologii nebo fyzice nevznikla jen promyšlenou cestou, ale mnohdy úplnou náhodou a nebo nečekaným pomatením smyslů. A ono to nakonec fungovalo!

Nebojte se experimentů v jídle. Tvarůžky koupíte všude a víno může být i jiné, než jsem měl já. Rozhodně by však mělo být plné a silné. Náš olomoucký tvarůžek má sice téměř nulový obsah tuku, ale na jeho nezapomenutelné aroma musíte mít skutečně kvalitní zálivku.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio