Pět rad, jak na dovolené vybrat dobrou restauraci

19. červenec 2014
Glosa Pavla Maurera

Chystáte se v létě do zahraničí? Konzervy nechte raději doma a ochutnejte místní speciality. Pavel Maurer radí, jak si v cizí zemi poradit a vybrat dobrou restauraci.

Začínají prázdniny, takže pokud jste se rozhodli odjet za hranice svých turistických snů, dovolte mi pár malých doporučení z oblasti gastronomické. Je celkem jedno, zda pojedete do Chorvatska, na Mácháč, nebo do Bibione. Pokud vás aspoň trochu zajímá jídlo a pití jako součást celkového zážitku z dovolené, zapomeňte doma ešusy, játrovku v konzervě a lovečák.

Čtěte také

Kulinární specifika lokálních nebo cizokrajných hospůdek patří bezesporu ke kultuře místa, které hodláte navštívit a trochu poznat. Kolorit regionálních specialit otestujte tam, kde se zrodily. Pak už můžete zkušeně kritizovat restauraci, která vám nabídne náhražku nebo jen trapnou variaci na pravý originál. Vy ho přece už dobře znáte.

Domácí speciality mají navíc tu výhodu, že přirozeně respektují klima, oblast, zvyklosti a „terroir“, ve kterém vznikají. Tisíce let prověřily, proč vaječné špagety patří spíše na sever Itálie, zatímco bezvaječné na jih. Je tam totiž tepleji a jídlo musí být lehčí.

Ale pozor! Při výběru restaurací v neznámých krajích buďte neustále ve střehu. Pastiček na turisty je všude dost – u nás i za hranicemi.

A když vám něco nebude chutnat, reklamujte to ihned, ještě než polovinu sníte. Zkušený a hrdý restauratér pochopí a jídlo vám nebude počítat. Několikrát jsem to zažil a vždy jsem se do takového podniku s důvěrou znovu vrátil.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio