Pivo obsahuje vitamíny. A po dvou třech půllitrech se muži cítí jako bivojové, připomíná Pavel Maurer

28. únor 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer doporučuje pití piva, samozřejmě s mírou. Pivo podle jeho slov vždy zažene žízeň a má i léčebné účinky.

Vypadá to jako nošení dříví do lesa, když vám budu vypočítávat všechny důvody, proč je dobré pít pivo. V naší zemi s dlouhodobě nejvyšší spotřebou na světě se to zdá skoro zbytečné.

Vždycky, když vám někdo vědecky potvrdí, že si můžete dát denně jedno pivo nebo víno, případně panáka, potěší vás to. Kardiolog Šamánek navíc radí, že stabilní a pravidelný přísun alkoholu je pro organismus dobrý, pokud máme pod kontrolou jeho množství.

Jde především o omezené procento alkoholu, jež má zázračné kardiovaskulární a další účinky. Alkohol do sebe můžeme dostat kořalkou, vínem i pivem. Podle profesora a mnoha dalších výzkumníků je víno tím nejpřirozenějším a nejjemnějším nositelem alkoholu.

Mám víno rád, ale když je žízeň, pivo ji vždycky spolehlivě zažene a ještě navíc přináší ty další léčebné účinky. To rozhodně není špatné řešení. Ovšem hlavně s mírou!

Čtěte také

Pivo má spoustu vitaminů skupiny B a také železo, hořčík, zinek. Dva půllitry piva obsahují asi 40 gramů alkoholu, to je optimální denní mužská dávka.

Podle posledních výzkumů se u pivařů vyskytuje výrazně menší riziko infarktu, sklerózy, mají lepší paměť a bystrý rozum. Přítomnost piva v těle pomáhá lépe zpracovávat tuky, snižuje stres, stavy úzkosti a napětí, navozuje pohodu a možnost otevřít naši širokou slovanskou duši v hospodském rozprávění, případně „hrabalovském pábení“.

pivo, pití, pitný režim, tekutiny

U piva se v naší zemi řeší nejzávažnější politické a společenské problémy. Podle nějakých podivných statistik prý každý šestý Čech jde raději na pivo, než aby vyhledával sex.

To se mi ale nezdá. Po dvou třech pivech získává většina mužů milostný apetit a cítí se jako bivojové. Nebo snad „pivojové“? To jedině v případě, že překročili vědecky doporučenou denní dávku alkoholu. Tudy cesta nevede.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio