Projezte se k dobré náladě! Pavel Maurer doporučuje ryby, zeleninu nebo luštěniny

8. říjen 2016
Glosa Pavla Maurera

Věříte, že dobré jídlo vám dokáže spravit náladu? Proč byste tomu také neměli věřit? Když má člověk hlad, většinou s ním není žádné pořízení. Zato když si na něčem pochutnáme, zapijeme to dobrým vínem, pivem nebo kvalitní vodou, je nám hned lépe. Celý svět kolem nás se zdá být jakoby přívětivější, je lehčí v něm žít a dokonce i nejpalčivější problémy se nám jeví snadno řešitelné.

Když poslouchám debaty našich politiků, často mne napadá – co, proboha, oni měli dnes k snídani nebo k obědu? To musela být úplná katastrofa! To jsou žaludeční vředy na pochodu!

Méně je někdy více

Přitom stačí tak málo: totiž jíst málo, to není vůbec žádná chyba. Naopak - jíst méně a raději 5 × denně je vždy pro naše tělo lepší, než se ve spěchu nacpat 3 × denně a nejvíce pozornosti pak věnovat večeři. Tak to jen, co se týká porcí. Méně je více. A co máme mít na talíři, aby to bylo dobré, výživné a ještě aby nám to zvedlo náladu?

Podle francouzské lékařky Niny Cohen-Koubi jsou dobré ryby. Že jsou ryby zdravé, to víme my ve vnitrozemí všichni, ale důležité je, že plody moře pozitivně ovlivňují fungování našeho nervového systému a stabilizují naši náladu.

Pak jsou skvělé potraviny obsahující hořčík, který nám pomáhá zvládat pocity úzkosti. Ten máme třeba v minerálce nebo v černé čokoládě. Ovšem s čokoládou to nesmíme přehánět, protože patří k potravinám, na kterých můžeme dokonce získat silnou závislost!

Čokoláda hořká sladkost

Zeleninu raději místní, s luštěninami opatrně

A samozřejmě - zelenina! Opět nic překvapivého. Ovšem jaká zelenina? Nejlépe ta, co je nám teritoriálně nejblíže a nemusela za námi cestovat tisíce kilometrů. Farmářská zelenina a ovoce, případně z vlastní zahrádky či truhlíku v okně. Existuje seznam světově prověřených - superplodiny. Jen namátkou bych připomněl třeba špenát, ořechy, červenou řepu, řeřichu, polníček. Čím jsou tmavší, tím lépe.

Luštěniny také patří k vylepšovatelům naší nálady! Ovšem nesmíme jich sníst moc a hlavně je důležité zachovat správné postupy při bobtnání, prolévání vodou a dostatečně dlouhém vaření. Jinak nám, a někdy i našemu okolí, mohou způsobit místo dobré nálady spíše spoustu mrzutostí.

Pokrmů a nápojů pro dobrou náladu je spousta. Když špatně a rychle jíme, tak také špatně trávíme, náš mozek není dobře vyživován a pak máme náladu pod psa! Máme deprese, trpíme nespavostí a není s námi žádná legrace. Stačí jen tak málo – jíst rozumně, pestře, pomaleji, méně a občas si raději koupit pořádnou potravinu namísto nového svetru.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio