Řekové přišli na buben. Jejich kuchyně by vám ale na mapě Evropy určitě chyběla

28. únor 2015
Glosa Pavla Maurera

Řekové měli business model „na háku“, vzpomíná na své dovolené v na jihu Evropy milovník dobrého jídla a pití Pavel Maurer. Řecká kuchyně je podle něj osvěžující a jednoduchá a i obyčejný jogurt s medem a ořechy považuje za vynikající dezert.

Ze všech médií se dozvídám, že moje oblíbené Řecko nemůže splácet své dluhy. Jeho státní deficit se počítá na stovky miliard eur a země je prý na pokraji bankrotu. Nedá mi to, abych nemyslel na úžasnou řeckou kuchyni. Kdo z vás byl v Řecku alespoň jednou v životě na dovolené, nemůže zapomenout na to, jak chutná typický řecký salát, jak osvěžující jsou tzatziki, jak voní souvlaki nebo musaka.

Řekové si rádi užívají život a jejich jídlo a pití jsou jedním z projevů tohoto užívání. Řecká kuchyně patří k nejlepším na světě a celá řada místních jídel se stala dobře známými i v zahraničí.

Řekové jedí oproti nám velmi zdravě a potrpí si na čerstvé ingredience. Tradiční přísadou je například olivový olej, který je obsažen téměř v každém jídle. Dále také rajčata, papriky, lilky, cukety, cibule, brambory, zelené fazole a spousta koření a bylinek. Když si u nás v samoobsluze kupuji tučný jogurt řeckého typu, věřím, že snad tuto strádající zemi trochu podpořím. Dám si na něj med a ořechy, jak je v Řecku zvykem, a věřte, že je to neskutečný dezert.

Čtěte také

Plavil jsem se několikrát kolem mnoha řeckých ostrovů na malé lodi. Téměř nikdy po nás nechtěli, abychom v přístavu platili za kotvení. Vždy měli jen jednu podmínku – celá posádka se musí najíst v místní přístavní hospůdce. To jsme samozřejmě s radostí udělali.

Ryby, zelenina, ovčí sýry, ovoce, domácí víno – vše jednoduše připravené a nesmírně chutné. Nikdy jsme se nesetkali s typickým evropským business modelem, že člověk z lodi musí zaplatit za přístav, někdy i za použití sprch nebo toalet a pak ještě za jídlo. Tohle měli Řekové oproti svým středomořským sousedům tedy vždy absolutně „na háku“.

Sociální nepokoje v Řecku

Možná právě pro svou širokou duši a nezlomné chutě si spíše užívat života možná přišli tak rychle „na buben“. Je to vidět i v restauraci při placení. Nikdy nepospíchají, nečíhají na vaši peněženku, netlačí na vás, že už musejí zavírat, protože jsou unaveni. Jako kalkulační podklad jim většinou slouží spočítání použitých talířů na stole. Nakonec vám vždy přinesou kořalku na vaše zdraví.

Nedokážu si představit budoucnost Evropy bez kouzelné, chutné a velkorysé řecké kuchyně. To by byla opravdu škoda.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio