Sáček na svačinu z bramborových slupek a talíř z lógru. I takhle se dají využít zbytky

15. květen 2016
Glosa Pavla Maurera

Pavel Maurer si asi před rokem koupil talíř vyrobený z kávové sedliny a nemůže si ho vynachválit. A věděli jste, že z bramborových slupek se dá vyrobit svačinový sáček?

Před rokem jsem našel jednoho mladého výtvarníka, který dokáže vyrobit jídelní talíře z kávové sedliny. Hnědočerný talíř mi přišel zajímavý nejen jako designérský úlet, také se mi líbilo, že je praktický a úplně nejvíce ze všeho mě bavilo, že se takto zužitkuje hmota, která automaticky končí v odpadkovém koši.

Pamatuji si, že moje babička vylívala lógr z kávy na hnůj, pod stromy nebo ke kytkám, protože jim to prý prospívá. To tedy nemohu potvrdit ani vyvrátit, ale faktem je, že když někdo dá nový život kávové sedlině v podobě talíře do domácnosti, je to skvělé.

Chcete vědět jak se takový talíř z kávového odpadu vyrábí? Mohu snad prozradit, že se lógr vysuší a pak se smíchá s různými pryskyřicemi a nakonec vytlačí do formy jako výlisek. Má barvu a trochu i vůni kávové sedliny, co vám zůstává v hrnku, když dopijete takzvaného turka.

Čtěte také

Je lehký, elegantní, omyvatelný. Do myčky jsem se s ním zatím neodvážil. Líbí se mi, když designéři recyklují něco, co už nelze použít k původnímu účelu. Zvláště v oblasti gastronomie mi to připadá úžasné. A tak si představte, že se dá vyrobit třeba pouzdro na mobil nebo peněženka z lehce upravených bramborových slupek, z odkrojků mrkve či jiné kořenové zeleniny.

Poměrně snadným postupem, kvašením nebo přidáním nějaké další nenáročné látky se dá vyrobit hmota, která slouží jako obal na knihy nebo pro výrobu tašek. Sáček na svačinu se dá zhotovit z bramborových slupek, které byly rozmočeny ve vodě, lehce prokvašeny a pak usušeny, a přes válečky zpracovány do papírového obalu.

brambory, brambora, loupání brambor

Tyhle produkty už nejsou k jídlu, ale kdybyste náhodu ztroskotali na pustém ostrově anebo dopadli jako Charlie Chaplin v grotesce, kde sní místo špaget vlastní tkaničky od bot, určitě byste ve chvíli velkého hladu zbaštili raději svůj opasek vyrobený z bývalých bramborových slupek než konvenční produkci z kůže nebo umělé hmoty. Jsem si jist, že by chutnal lépe a určitě by se dal i mnohem snadněji rozkousat.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio