Glosa Pavla Maurera21. října  2017 v 13:15  

Sádlo je dobré, zdravé a tak pro naše těla potřebné. A jeho cena klesá, upozorňuje Maurer

Kdy jste naposledy měli chleba se sádlem? - Foto: Fotobanka Pixabay

Kdy jste naposledy měli chleba se sádlem?Foto: Fotobanka Pixabay

Když se řekne sádlo, spousta dietářů, luxusních modelek a přihlouplých nutricionistů obrací oči v sloup. A přitom sádlo je tak dobré, tak zdravé a tak pro naše těla potřebné! Fámy o tom, že sádlo nám dramaticky zvyšuje cholesterol, už jsou, doufám, dávno za námi.

Že sádlo obsahuje vysoké množství tuku, s tím přece všichni počítáme a také už všichni víme, že když se snažíme tuhle přirozenou součást našeho jídelníčku nahradit tuky jinými, třeba pouze rostlinnými, tak to není úplně ta nejsprávnější cesta k vyrovnanému zdraví. 

Sádlo, ať už vepřové, husí či kachní prostě patří přirozeně do jídelníčku homo sapiens. Otázkou zůstává, jak s ním máme nakládat? Já jsem přesvědčen, že každý jinak, protože jsme každý jiná, specifická tělesná konstituce a někdo potřebuje sádla víc a jiný zase méně. Jedno je však jisté. Sádlo jako koncentrovaný tuk je nositelem chuti a když některá jídla nepřipravujeme s pomocí sádla, většinou nestojí za nic! 

Některé poslední výzkumy dokonce tvrdí, že smažení na sádle je pro náš organizmus mnohem zdravější. Hodně rostlinných tuků totiž vytváří při smažení více karcinogenních látek než obyčejné sádlo. Na smažení a pečení je bezesporu sádlo vhodné, navíc cenově příznivé! 

Já netvrdím, že si máme každé ráno hned namazat chleba sádlem a pak na něm máme smažit kdeco od cibule až po řízek, ale trochu toho poctivého sádlíčka v našem jídelním lístku určitě neuškodí. Dodá nám prostě jiné hodnoty než jistě skvělý a chutný olivový nebo jiný rostlinný olej. O náhražkových tucích zde vůbec nehodlám mluvit. Ty pro mne jakoby neexistují. 

Naopak, když mi strýc z Moravy namaže krajíc chleba s vlastním škvarkovým sádlem, na něj na tenko nakrájí plátky česneku, lehce posolí a přidá kyselou okurčičku, já jsem v tu chvíli v „sedmém nebi”! Loučím se tedy s vámi pokřikem: „Maso, sádlo, lůj, sádelníku stůj!” A především pak nezapomeňte, že všeho s mírou a všeho do času! 

Autor:  Pavel Maurer
Pořad: Glosa Pavla Maurera  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: sobota–neděle 12:10  |  Délka pořadu: 3 minuty  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Sledujte nás

Další nabídka

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace