Sangria, paella, jamón, gazpacho… Pavel Maurer přibližuje španělskou gastronomii

28. srpen 2016
Glosa Pavla Maurera

Sušená šunka jamón, tapas, pinchos nebo studená zeleninová polévka gazpacho. To je jen malý výběr toho, co byste měli ochutnat při své návštěvě Španělska. Zaleží ovšem také na tom, do které části této země zavítáte. Hlavně turisté by ale měli být na pozoru. Existují totiž pokrmy nebo nápoje, které jsou vyhlášené, někteří španělští restauratéři je ale šidí a snaží se na nich vydělat. Stručnou gastromapu Španělska pro vás má Pavel Maurer.

V létě cestujeme víc než obvykle. Určitě je dobré vědět, kde je který historický chrám nebo moře, ale já trvám na tom, že je také velmi důležité znát, co chutná našim evropským sousedům.

Při svých návštěvách bychom měli alespoň malinko otestovat nejvýznamnější nebo nejobvyklejší místní speciality. V minulých týdnech jsem vzpomínal na vídeňský řízek, belgické smažené hranolky nebo na francouzského kohoutka na víně.

Čtěte také

Další zemí, kde občas dovolenkujeme, je Španělsko. Řekl bych, že tato kuchyně u nás není moc známá. Vím asi jen o pěti restauracích v celé naší republice, které se snaží prezentovat španělskou kuchyni. Její rozmanitost je však nesmírná.

Každá oblast má svá kulinární specifika. Andalusie, Galicie, Katalánsko, Asturie a další. Možná jste někdy zaslechli něco o vínech z oblasti Rioja nebo o sušené šunce jamón z iberijských prasátek krmených žaludy. Podle doby zrání a původu vepřů můžete zaplatit za deset deka jamónu čtyřicet korun, ale i čtyři stovky!

Sangira může být pastí!

Není restaurace ve Španělsku, která by vám tuto delikatesu nenabídla. Pak jsou tu zcela typické tapas nebo pinxos, tedy rozmanité jednohubky na stovky způsobů. Tyhle zmenšené obložené chlebíčky se pojídají celý den, protože v zemi se večeří až kolem desáté hodiny a čím jste v teplejší oblasti, tím se začíná jíst později.

Pro naše noční trávení je to velmi neobvyklý čas, ale tohle je přirozený rytmus, určený počasím. Po lehkém obědě se tu všechno zavře a jde se spát. Naplno začíná život, až zapadne slunce. V době, kdy my obvykle už směřujeme do postele ke spánku – Španělé chystají na večeři.

Čtěte také

Dejte si jejich ančovičky a olivy nakládané v octu, v koření, plněné rybami, krevetami nebo sýrem. K jídlu si objednejte opečený bílý chleba s rozmačkaným rajčetem a olivových olejem, zelené papričky na česneku a pověstné sherry z Andalusie.

V horku nezapomeňte na studenou zeleninovou polévku gazpacho a samozřejmě místní šampaňské zvané cava. Pro výstrahu upozorňuji na rýžový pokrm paella, tu restauratéři rádi doporučují turistům, protože na ní umí hodně vydělat!

Logo

Stejně tak ovocno-vinný nápoj sangria může být pastí pro vaši pusu i peněženku! Španělé si ji připravují raději doma! Když bude příležitost, ochutnejte i slavný ovčí sýr manchego z oblasti La Macha a samozřejmě ryby a mořské plody, protože Španělsko omývá Atlantik i Středozemní moře. Mají tu vše… jen nahodit udičku!

Vězte, že mezi deseti nejlepšími restauracemi naší planety je 3x zastoupeno Španělsko. A například v Baskicku, kolem San Sebastianu, je vůbec nejhustší koncentrace michelinských kuchařů! Takže pokud míříte do Španělska, určitě ochutnejte jednu z nejlepších a nejrozmanitějších gastronomií na naší planetě!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio