Sladká pochoutka může nosit značku kvality Klasa. Ochutnejte Štramberské uši

18. červen 2017
Glosa Pavla Maurera

Už jste někdy ochutnali Štramberské uši? Jako správní a hrdí Češi, a obzvláště Moraváci, byste měli tento pojem perfektně znát a být na něj náležitě pyšní. Stejně jako Hanáci mají své voňavé tvarůžky neboli olomoucké syrečky, Jihočeši cmundu a Valaši třeba frgály, tak ve Slezsku mají Štramberské uši.

Ty nedávno získaly významné ocenění – jeden rodinný výrobce může nosit logo národní značky kvality Klasa.

Pokud nevíte, co je to za potravinu, hned stručně vysvětlím: Štramberské uši jsou sladký výrobek pečený z perníkového těsta podle starodávných receptur. Má tvar kornoutu připomínající, při větší fantazii, lidské ucho. Připravují se klasické, ořechové, mandlové nebo čokoládové.

Ve Štramberku byste ale marně hledali stejný recept. Co rodina, to jiná verze a každý majitel je skálopevně přesvědčen o pravosti své vlastní přípravy. Tu také přísně střeží a předává z generace na generaci. Štramberské uši od Hezounů, tedy uši, které vyrábí rodina pana Hezkého, jsou regionální specialitou a vyrábí se klasickým váleným způsobem. Rodinná firma používá vlastní mouku z nedalekého mlýna a med od místních včelařů.

Výrobek se může také pochlubit oceněním Regionální potravina. Pro všechny ostatní uši ze Štramberka udělila Evropská komise certifikát Zeměpisného označení původu, což znamená, že už nikde jinde nelze tuto specialitu produkovat. Nicméně, vedle originálních výrobců se pochopitelně objevují na našem trhu napodobeniny a náhražky, které nemají s původním receptem pranic společného.

Logo

Já si nejsem dokonce moc jistý ani zmíněnou značkou kvality Klasa. Některé v minulosti oceněné produkty typu lososová pomazánka, Míša v lesním ovoci či Crispins pizza křupavá tyčka mě tedy o typické české kvalitě moc nepřesvědčují.

Na rozdíl od těchto paskvilů jsem uši vyráběné „U Hezounů“ ve Štramberku před pár lety osobně viděl, stejně jako jejich poctivou rukodělnou výrobu. I když tuším, že bude ve městě poprask a pár závistivců bude nadávat, tak svoji lokální specialitu dělají skvěle! Je třeba si uvědomit, že nejdůležitější je, že rodinná firma pozdvihla prestiž nejen svoji, ale celé kategorie „Štramberáků“.

A my ostatní můžeme být na naše národní speciality hrdí, stejně jako je tomu u lokálních pochutin všude jinde na světě.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio