Snídaně v letu, oběd rychlovka a královská večeře? Pavel Maurer nastiňuje zásady správného stravování

10. březen 2018
Glosa Pavla Maurera

Dáte si ráno pořádnou snídani, nebo spíš jen něco v rychlosti zhltnete a utíkáte do práce? V dnešní době plné stresu a spěchu se mnozí lidé nestíhají správně stravovat. Ráno skoro nejedí a večer si všechno vynahradí královskou večeří. Jak se zdravě stravovat a nezatěžovat zbytečně organizmus? Právě to radí v pravidelné glose Pavel Maurer.

Kolikrát denně máme jíst, abychom byli co nejvíce zdraví? Třikrát? Snídaně, oběd a večeře, tak jak je v našich končinách asi nejtradičnější a nejobvyklejší? V tomto třífázovém rytmu, bohužel velmi často porušujeme pravidlo: Snídej jako král, obědvej s přítelem a večeři věnuj nepříteli.

Děláme to spíš naopak. Snídáme v poklusu, protože jsme si přispali, nebo abychom stihli autobus do práce. V poledne jíme tak všelijak, nějaká rychlovka, která je třeba ovlivněna naším pracovním zařazením, nebo máme s někým takzvaný obchodní oběd, kdy se moc nesoustředíme na talíř, protože během oběda dohadujeme nějaký obchod či transakci.

Čtěte také

Nebo pracujeme ve firmě, kde nás nahánějí a nedaří se, abychom při obědě byli v klidu. A tak během krátké polední přestávky zhltneme, ani nevíme co, a zase běžíme ke strojům! No, a pak nadchází večer, kdy bychom měli být střídmí, kdy nemáme zatěžovat organizmus těžkou večeří.

Jenže právě proto, že jsme se celý den odbývali, tak právě u mnohých lidí nastává teprve až večer ten pravý klid a prostor pořádně se najíst. A to asi moc zdravé není. Ale kdo to má vydržet? Snídaně v letu, oběd rychlovka, tak kdy jindy než u večeře se můžeme pořádně nadlábnout?

Jedno až dvě jídla denně

Jenže pak existuje další teorie. Když jíme po menších porcích, namísto třikrát, ale spíše pětkrát až šestkrát denně, nemusíme se příliš přecpávat, dobře se nám udržuje váha a cítíme se lehce. Jenže to zase, podle posledních expertíz, zbytečně přetěžuje naše trávení, protože pořád aktivujeme procesy v našem těle, a to si pak nemůže od jídla odpočinout.

Ale ani tohle ještě není všechno! Někteří nutricionisté naopak tvrdí, že zdravý člověk může klidně jíst třeba jen jedenkrát až dvakrát denně, a to je úplně nejlepší. Prý tolik nezatěžujeme organizmus, nestartujeme v sobě inzulín a neaktivujeme neustále různé další buňky, aby zpracovávaly to, co si posíláme do břicha! Takže, čím se vlastně máme řídit?

Běžci

Vybírejte kvalitní suroviny

Já bych doporučoval srovnat si nejdříve, kolik energie denně vynaložíme. Skládáme uhlí? Chodíme hodně pěšky? Nebo sedíme v autě, kanceláři, jezdíme výtahem a pak se válíme u televize? Pak bych přemýšlel, co to vlastně jíme za potraviny?

Jsou hodně výživné, nebo lehké? A pak, jakým jsme člověkem? Co nám nejlépe vyhovuje? Maso, zelenina? Kdy je nám těžko? Selský rozum mi říká – vybírat výživnou stravu podle zátěže, jíst, když máme hlad, ne, když máme jen chuť, nepřejídat se a vyhledávat co nejkvalitnější suroviny. Dvakrát, třikrát i čtyřikrát. Ale spíše méně než více! Hladem určitě nezemřeme. A když se mezi jídlem budeme co nejvíce pohybovat, určitě to našemu tělu jen a jen prospěje!

autor: Pavel Maurer
Spustit audio